V.d. glavnog tužioca u Mitrovici najavio mogućnost premeštanja tužilaca iz drugih regiona

tužilaštvo kosova
FOTO: Tužilaštvo Kosova

V.d. glavnog kosovskog tužioca posetio je danas Osnovno tužilaštvo u Mitrovici gde je sa čelnicima ovog tužilaštva razgovarao o pružanju podrške i novonastaloj situaciji nakon napuštanja kosovskih institucija od strane Srba.

Vršilac dužnosti glavnog kosovskog tužioca, Besim Keljmendi (Kelmendi), posetio je danas tužilaštvo u Mitrovici u pratnji člana Tužilačkog saveta Kosova, Armenda Zeneljaja (Zenelaj), v.d. direktora Sekretarijata KPK, Valjdrina Krasnićija (Valdrin Krasniqi) i drugih.

U saopštenju se navodi da je Keljmendi nedavno obavešten od strane glavnog tužioca osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Ismeta Ujkanija, o preduzetim radnjama, novonastaloj situaciji, izazovima i potrebama tužilaštva, nakon ostavki tužilaca i administrativnog osoblja iz srpske zajednice.

Oni su razgovarali o pronalaženju načina da se nastavi i što bolje upravlja poslom.

Keljmendi je, kako se navodi u saopštenju, ispitao sve mogućnosti podrške i pružanja pomoći ovom tužilaštvu na osnovu nadležnosti, uključujući i vanredni premeštaj tužilaca iz drugih tužilaštava radi što efikasnijeg rada.

„Predstavnici Tužilačkog saveta Kosova su se obavezali da će preduzeti sve mere da obezbede neophodne uslove kako bi Osnovno tužilaštvo u Mitrovici funkcionisalo što je moguće bolje i kako ne bi bilo praznina u procesu rada“, zaključuje se u saopštenju.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici listom pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Ipak, na Severu se svakodnevno nastavlja sa napuštanjem kosovskih institucija. Nakon pripadnika policije, zaposlenih u pravosuđu, te poslanika u kosovskom parlamentu, juče su ispred opštine SO Mitrovica, zaposleni predavali ostavke, kao i četiri rukovodioca opštinskih izbornih komisija, a danas je isto učinilo i desetak zaposlenih na Jarinju i Brnjaku.

Portal Kosovo onlajn juče je javio da je isto uradilo i deset pripadnika KBS-a, što je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj potom demantovao.

Beograd i Priština se i dalje za novonastalu situaciju uzajamno optužuju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.