Težak život interno raseljenih u „kontejnerskom naselju“

Kontejnersko naselje
Foto: RTK2

Skoro dve decenije 19 socijalno ugroženih porodica i raseljenih lica živi u kontejnerskom naselju u Gračanici. Prema rečima samih meštana stanovnici ovog naselja se svakodnevno suočavaju sa različitim problemima, od kojih ih najviše zabrinjavaju učestale krađe.

Stanovnici takozvanog kontejnerskog naselja na Padalištu u Gračanici postali su bogatiji za još jednog člana, najmlađi Ilija ulepšao je svakodnevnicu ne samo porodici Ilić, već i svim stanovnicima ovog naselja.

“Evo, u ponedeljak sam dobio bebu. Danas je stigla kući, nas troje i beba sada živimo u 10 kvadrata,“ kaže Zoran Ilić.

Brojni su problemi koji muče interno raseljena lica i socijalno ugrožene porodice koje žive u kontejnerskom naselju na Padalištu. Prema rečima samih meštana, najveći im je problem što u demoliranom kupatilu nemaju toplu vodu.

“Grejanje imamo, drva ne koristimo, grejemo se na struju, kada nestane struja veoma je hladno jer je sve ovo napravljeno od lima i dosta je teško. Ovde su toaleti polomljeni, jedan bojler koristimo, a već sedam dana je pokvaren i treba da sakupimo novac za grejač i da ga napravimo,” dodao je Zoran Ilić stanovnik kontejnerskog naselja.

“Evo i socijale nema, treba kupiti lekove i hranu jer ja živim od socijale. Ne znam šta je ovo, tobož 21. vek, a ovo ni u 15. veku nije bilo! Bojler nam ne radi, u kazanu grejemo vodu, tako se kupamo,” ističe stanovnica kontejnerskog naselja Svetlana Danić.

“Ovaj narod nema gde da se kupa, bojler nemaju, ništa nemaju, u 21. veku da ima vaši, to je stvarno nemoguće, ali nije kriv narod koji nema gde da se kupa,“ kaže Ljiljana Ulamović, interno raseljeno lice iz Đakovice.

“Dosta je hladno, kada nema struje pokrijemo se ćebetom i sa dva jorgana, ali je ovo samo gvožđe i karton, zbog toga je i hladno, uslovi su katastrofalni,” rekao je Goran Živić, interno raseljeno lice iz Orahovca.

Pomoć u vidu hrane i ogreva ovim porodicama pruža Opština Gračanica, kao i Privremeni organ Opštine Priština, a s vremena na vreme ih obilaze i dobrotvori.

“Jedino ko nam izlazi u susret jeste kosovska opština, pre svega gradonačelnik Srđan Popović, doneo nam je pakete hrane, dobili smo veš mašinu, dobili smo grejalice,” kaže Zoran Ilić.

“Živimo od socijalne pomoći, Opština Gračanica pružila nam je pomoć, srpska opština nam je dala drva,” dodaje Goran Živić.

Rešenje na vidiku?

Prošle godine je Opština Gračanica, u saradnji sa UNHCR-om na Kosovu formirala radnu grupu koja radi na pronalaženju trajnog rešenja za stanovnike takozvanog kontejnerskog naselja.

“Trenutno radimo na izradi strategije, ovih dana trebalo bi da imamo još jedan sastanak sa ljudima iz UNHCR-a kako bismo dogovorili naredne korake za rešavanje problema kontejnerskog naselja,“ zaključio je Slobodan Kostić, službenik odeljenja za zdravstvo i socijalna davanja pri opštini Gračanica.

Do pronalaženja trajnog rešenja stanovnicima kontejnerskog naselja na Padalištu preostaje da se nadaju da će njihovim problemima uskoro doći kraj.

RTK2

Pročitajte još:

Tuča među stanarima u kontejnerskom naselju

Gračanica: „Kontejnersko naselje – ruglo Srbije“

Kontejnersko naselje: Vrućine i redovi za tuširanje

Gračanica: I dalje bez rešenja za raseljene

Raseljeni u „Kontejnerskom naselju“ u Gračanici 10 dana bez struje

Kontejnersko naselje dobija strujuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.