Gračanica: I dalje bez rešenja za raseljene

Kontejnersko naselje u Gračanici u kome žive interno raseljena lica iz Obilića i socijalno ugrožene porodice, više od šest meseci je bez struje. Nadležni kao razlog navode zatvaranje ovog kolektivnog centra koje je planirano još krajem prošle godine, ali zbog odbijanja raseljenih da se presele, do toga još uvek nije došlo.

Preostale četiri interno raseljene i socijalno ugrožene porodice, u kontejnerskom naselju kod nekadašnjeg Voćara u Gračanici, od 14. decembra prošle godine žive bez struje. S obzirom na to da u ovom kontejnerskom naselju uglavnom žive starije osobe sa zdravstvenim problemima, isključenje struje im predstavlja veliki problem.

"Ovde je mnogo teško, ja sam bio vojnik neko vreme pa sam navikao na ratne uslove. Hoće da nas prebace u naselje na Padalištu, ali tamo su uslovi još gori," kaže Nikola Stošević.

"Kupujem drva, založim vatru kad hoću da skuvam kafu i da grejem vodu za kupanje. Imam više od sedamdeset godina, preživela sam i šlog, jedva se snalazim," žali se Miloratka Milenković, interno raseljeno lice.

Iz Privremenog organa opštine Priština kažu da je ovaj kolektivni centar trebalo da bude zatvoren početkom ove godine tako što bi preostale porodice bele prebačene u kontejnersko naselje na Padalištu, međutim, zbog odbijanja raseljenih da se presele, do toga još uvek nije došlo.

"Mi smo u dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice odlučili da kontejnere od te četiri porodice prebacimo na Padalište. Mi smo već obezbedili prostor i tamo će oni imati struju, vodu, sve ostalo što je potrebno za normalan život," rekao je predsednik Privremenog organa opštine Priština, Ljubinko Karadžić.

Ministarstvo za zajednice i povratak Vlade Kosova počelo je aprila ove godine da sprovodi program trajnog zbrinjavanja interno raseljenih lica u cilju zatvaranja svih kolektivnih centara na Kosovu. Rešavanje ovog problema počelo je u opštini Štrpce.

"Mi smo u saradnji sa kancelarijom EU na Kosovu, UNHCR-om i Danskim savetom za izbeglice pokrenuli projekat i uskoro ćemo položiti kamen temeljac na veoma dobroj lokaciji na samoj Brezovici za izgradnju stambenih jedinica za interno raseljena lica," poručuje ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

Prema podacima Ministarstva za zajednice i povratak na Kosovu je 25 hiljada interno raseljenih lica od kojih neki i dalje žive u kolektivnim centrima.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.