Kontejnersko naselje: Vrućine i redovi za tuširanje

Dok za većinu građana leto predstavlja sezonu odmora i putovanja, za stanare u kontejnerskom naselju na Padalištu letnji meseci su najteži u godini. U naselju na Padalištu ima 29 kontejnera, u kojima živi oko 40 stanara. Uslovi za život su jako loši, a leto i zima produbljuju beznađe stranara ovog naselja.

Lolita Spasić, samohrana majka maloletne devojčice koja od 2010. živi u kontejnerskom naselju, ističe da joj, pored svih poteškoća sa kojima se stanari "limenih kutija" svakodnevno suočavaju, tropski dani dodatno otežavaju život.

"Užasno je, kuvaš se, znojiš se. Ja sam srčani bolesnik i veoma je teško. Imam visok pritisak, dolazi hitna pomoć. Leti je mnogo teže," kaže Spasićeva.

Spasićeva ističe da stanari kontejnerskog naselja na Padalištu nemaju ni uslova za održavanje lične higijene.

"Ne možemo svi da stignemo da se okupamo, imamo samo jedan bojler, moramo da čekamo da se voda ugreje, mada se uglavnom kupamo mlakom vodom. Ali ne možemo da stignemo svi na red, dođe do tuče, do svađe," opisuje.

Uglavnom svi stanari kontejnerskog naselja na Padalištu u ovim vrelim letnjim danima dele iste probleme.

Svetlani Danić tropske vrućine u ovom limenom naselju ne predstavljaju ni deo problema koje im uzrokuju nehigijena.

"Živimo kao u paklu, gorimo. Tuširamo se kad dobijemo red, kvasimo se i tako. Ja ovako bolesna ležim tu, pijem lekove," kaže Danićeva.

Kontejnersko naselje kod "Voćara" više ne postoji. Stanari su uglavnom dobili krov nad glavom, a nekoliko porodica je premešteno u kontejnersko naselje na Padalištu.

Radio KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.