Jevtić: SLS već u vladi

Komentarišući navode da bi Samostalna liberalna stranka (SLS) u narednom periodu mogla da postane deo Vlade Kosova, ministar za zajednice i povratak u ostavci i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, kaže da je ova stranka već deo vlade, a da je pitanje oko raspodele ministarskih mesta, pitanje za kosovskog premijera.

„Ko god i kakvu god političku funkciju da ima, ima i odgovornost u tom smislu da radi ono zbog čega je i tu. Uopšte, ovde nije pitanje da li ste na ovoj ili onoj funkciji, već je pitanje šta vi možete i šta radite sa te vaše pozicije,“ kazao je Jevtić.

Članica SLS, Milena Zdravković, imenovana je za zamenicu ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, član SLS Boban Stanković vrši funkciju zamenika ministra za omladinu i sport u Vladi Kosova, dok je član SLS Bojan Stojanović imenovan je za zamenika ministra finansija.

On je dodao da „oni koji kritikuju Srpsku listu ( SL), treba da malo izađu među narod i pre nego što bace kamen na nekog kažu šta su oni uradili“.

O prilikama na Kosovu i u regionu Jevtić će govoriti i početkom februara na Molitvenom doručku u Vašingtonu, na koji odlazi drugi put.

„Ono što takođe mogu da vam kažem je da ću tokom svog boravka u Vašingtonu biti u prilici da razgovaram ne samo sa predstavnicima američke administracije, već i sa drugim liderima koji će tim povodom doći u Vašington,“ rekao je Jevtić.

Da će prisustvovati Molitvenom doručku do sada su potvrdili i kosovski predsednik Hašim Tači, kosovski ministar spoljnih polsova Bedžet Pacoli, ali i lider SLS Slobodan Petrović. Događaju je trebalo da prisustvuje i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ali mu je viza odbijena.

Srpska lista je u ostavci u Vladi Kosova još od marta 2018, ali kosovski premijer nije imenovao nove članove svog kabineta, a od početka ove godine je uslovljen od strane PSD koja u zamenu za svoje glasove za Nacrt zakona o budžetu zahteva smenu ministra poljoprivrede, inače iz redova Srpske liste, Nenada Rikala.

Kosovski mediji su izveštavali da će do smene Rikala doći pre 30. januara, što je datum održavanja plenarne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se, između ostalog, poslanici izjašnjavati o Nacrtu zakona o budžetu.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj se nedavno požalio da Srpska lista nije dobar koalicioni partner zato što u izostanku tri njena ministra u Vladi Kosova, na sastancima vlade ima poteškoća u osiguravanju kvoruma za donošenje odluka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.