Raseljeni u "Kontejnerskom naselju" u Gračanici 10 dana bez struje

(Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kontejnersko naselje u Gračanici, u kojem žive interno raseljena lica iz Obilića i socijalno ugrožene porodice, već 10 dana je bez struje. Nadležni kao razlog navode neizmirena dugovanja u iznosu od 4 hiljade evra. Iako je zatvaranje ovog kolektivnog centra planirano prošle nedelje, do toga još uvek nije došlo.

Posle restrikcija u junu ove godine koja je trajala oko 20 dana, interno raseljena lica iz Obilića i socijalno ugrožene porodice u kontejnerskom naselju u Gračanici, ponovo su bez struje. Kažu da struju nemaju već deseti dan.

„U šest sati legnemo, u šest ustanemo. Ne znamo ni koji je dan, samo znamo da se smračilo i da je svanulo,“ kaže inetrno raseljena Olgica Subotić.

„Nikako nam je bez struje. Ovo kandilo upalim da se malo vidimo, da se ne bi sudarali. Ne može ovako da se živi,“ kaže Desanka Božović.

Iz Privremenog organa opštine Priština kažu da je ovo naselje u nadležnosti Komesarijata za izbeglice, koji izmiruje račune za 4 interno raseljena lica. Međutim, problem predstavljaju dugovanja ostalih stanara koji su priključeni na isto brojilo. Iako zatvaranje ovog kolektivnog centra planirano prošle nedelje, do toga još uvek nije došlo.

„Neće dobiti struju zato što su potrošili previše. Inače je plan da se to kontejnersko naselje zatvori. Obećali smo prošle nedelje, međutim, zbog vremenskih uslova, kontejnere koje smo za raseljene renovirali u naselju Padalište – još nisu završeni. Danas ćemo, po drugi put, da ih okrečimo. Kad to sredimo oni će preći u bolje kontejnere, tako da neće biti potrebno pustiti struju,“ rekao je predsednik Privremenog organa opštine Priština i zamenik gradonačelnika Gračanice, Ljubinko Karadžić.

Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova je juna meseca ove godine platilo kompletan račun za struju kontejnerskom naselju, međutim, problem kolektivnih centara mora da se reši dugoročno, napominju iz ministarstva.

„Plaćanje računa za struju nije nešto što tim ljudima dugoročno rešava problem, ali svakako da ćemo nastaviti da na takav način da pomažemo, ne samo kolektivnom centru u Gračanici, već i svim ostalim. Mi u ovom trenutku nemamo mogućnosti da platimo račun, zato što je kraj budžetske godine i zakonska procedura nam to ne dozvoljava, ali možemo da nađemo rešenje brzom implementacijom procesa raspodele stanova i na taj način tim ljudima rešimo problem,“ kaže ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Osim problema sa strujom, neki od stanara u kontejnerskom naselju suočavaju se i sa nestašicom vode, jer je zbog niskih temperatura, voda smrzla.

RTK2

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.