Vučić nakon sastanka sa petorkom: Saglasni da zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni da prihvatimo koncept uz rezervisanost za jedno pitanje

Najteži razgovor koji smo imali – otvorena i teška diskusija, tako je upravo Aleksandar Vučić ocenio današnje razgovore sa velikom četvorkom + 1, kako je sam najavljivao danima unapred.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao se u Beogradu danas sa specijalnim izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kao i diplomatskim savetnicima francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, koji su u Beograd stigli iz Prištine.

„Ono oko čega smo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kada imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, kazao je Aleksandar Vučić u obraćanju nakon sastanka.

Kao predsednik Republike Srbije želeo je danas da kaže da je nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju, ukoliko se ne bi saglasio sa predloženim planom.

A predloženi plan je tzv. francusko-nemački predlog za koji je u međuvremenu visoki predstavnik EU Žozep Borelj kazao da se zapravo radi o planu EU koji podržavaju Francuska i Nemačka. Po prvi put se pojavio septembra meseca prošle godine, i to u medijima.

Međutim, sa sadržajem plana javnost nije upoznata, ali je predsednik više puta do sada naglašavao da on nije za Srbiju povoljan.

„Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM i smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana, već i potpisana pre 1O godina. I to je pitanje hitnosti jer tek posle toga je moguć i razgovor i povratak u institicije i kakva-takva normalizacija situacije“, ponovio je Vučić ono što se do sada ističe kao uslov da bi se Srbi vratili u kosovske institucije koje su napustili početkom novembra prošle godine.

Vučić je najavio da će u narednim nedeljama obaviti konsultacije sa vladom, parlamentom, kao i svim značajnim društvenim faktorima.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, dodao je ali i odmah se nadovezao da ne može da govori o tome jer predlog, potvrđuje, nije javan.

Što se tiče poslednjeg pitanja, ticalo se vladavine prava, otkrio je dalje.

Predsednik „ne zna“ šta su strane diplomate posle razgovora sa njim rekle u svojoj izjavi ali pretpostavlja da su pozitivno ocenili promene u Srbiji dok se sam predsednik nada da će čuti njihove pozitivne ocene u vladavini prava koje je Srbija učinila, te očekuje dalju podršku za evropske integracije.

Nisu laki dani pred nama, mnogo teških odluka, ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih, ni slatkih razgovora

Zaključuje da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju što će nastaviti u dogledno vreme da čini.

Ovog puta nije bilo pitanja, uz predsednikovu opasku da javnost zna koliko on voli da odgovara na pitanja, a tokom neuobičajeno kratkog obraćanja za njega držao je beleške, kako je sam kazao, da nešto ne ispusti u obraćanju.

Vrlo intenzivni, teški ali otvoreni razgovori, ali kao rezultat, osećamo se ohrabreno, kazao je posle razgovora u ime petorke Lajčak.

Predsednik Vučić je, kaže, pokazao odgovoran pristup i volju da „preduzme teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju“.

„Za nas istaknuta obaveza primene Zajednice opština sa srpskom većinom je krucijalniu element za stabilnosti i ostajemo uvereni da plan koji je u septembru predstavljen i o kojem smo danas razgovarali je najbolji način za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona. Naš rad će se bez odlaganja nastaviti“, rekao je Lajčak.

Visoka međunarodna delegacija prethodno je boravila u Prištini.

O čemu su međunarodni zvaničnici danas razgovarali sa kosovskim premijerom čitajte u:

 

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Očekivali smo bolje razumevanje prilika koje pruža predlog EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.