Telekom: Poništavanje sertifikata MTS d.o.o – kršenje zakona, „nigde ne piše Republika Srbija“

FOTO: KoSSev

Potvrdu kosovskog ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine o tome da je poništen sertifikat kompaniji MTS d.o.o – podružnici Telekoma Srbije na Kosovu, pratilo je još jedno oglašavanje ove kompanije, uz kritike na račun vlade u Prištini – da je reč o odluci koja je doneta mimo svih procedura.

I dok iz ovog ministarstva tvrde da je MTS d.o.o jedna od za sada petnaest kompanija kojima je povučen sertifikat zbog navodnog podnošenja dokumentacije sa „protivustavnim sadržajem“ tokom registracije, Telekom Srbija ovakve navode demantuje.

„Kompanija MTS d.o.o., kao ćerka firma Telekoma Srbija, apsolutno i u potpunosti obavlja svoje poslovanje u skladu sa propisima Prištine. Naime, izvodi iz registra za MTS d.o.o. ni u jednom dokumentu ne navode ‘Kosovska Mitrovica, Republika Srbija’, zapravo nigde ne piše ‘Republika Srbija'“, poručili su.

Preciziraju da je firma legitimno osnovana u skladu sa ratifikovanim Briselskim sporazumom od strane Prištine, po lokalnim propisima i koristeći isprave koje su priznate od strane Prištine, što je moguće videti u samom izvodu iz registra.

„Kompletna dokumentacija je u potpunosti u skladu sa propisima Prištine, kao i sva lična dokumenta zakonskih zastupnika“, podcrtali su iz Telekoma Srbije.

Naglašavaju da se kao jedini sporan dokument za Prištinu iznosi navodno postojanje srpskog pasoša u arhivi registra na kojem u polju mesto rođenja piše navodno „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“.

Ova kompanija je ujedno prenela deo teksta odluke Agencije za registraciju biznisa u vezi sa poništavanjem sertifikata.

„Ministarstvo Industrije, Preduzetništva i Trgovine (MINT) svojom odlikom br. 4009/02 od 06.07.2023. osnovalo je Komisiju za re-verifikaciju spisa predmeta Agencije za privredne registre Kosova (KBRA).

Na osnovu izveštaja Komisije br. 4427/02 od 21.07.2023., čini se da u spisima predmeta MTS d.o.o. MB:81164029, postoji dokument/pasoš br. no. 008526874 izdat od strane Republike Srbije Zoranu Milojeviću (zakonskom zastupniku), gde u odeljku ‘mesto rođenja’ piše ‘Kosovska Mitrovica, Republika Srbija’”.

Telekom Srbija naglašava da osim predmetne odluke, ne postoji pristup izveštaju Komisije MINT-a br. 4427/02, niti samim dokumentima, koji su korišćeni kao navodni dokazi.

Ova komapanija, međutim, navodi da se podatak o pasošu ne pojavljuje ni u jednom zvaničnom izvodu, ili drugom identifikacionom dokumentu registra MTS d.o.o., već da je svuda isključivo priložena i prikazana lična karta Zorana Milojevića izdata od strane Prištine.

„Od podnošenja dokumentacije pred registrom, od osnivanja pa nadalje, ne postoji nikakav podatak u arhivi da je ikada korišćen pasoš Zorana Milojevića. Štaviše, prema informacijama od Zorana Milojevića, njemu nikad nije izdat pasoš pod ovim rednim brojem 008526874, ni važeći, a niti istekao. Čak i da je ikada podneta kopija nekog pasoša (ukoliko je poznato, niti isti postoji), iz svih dokumenata, pa i same odluke uopšte nije jasno zašto bi taj pasoš bio pravno relevantan, kada se ne koristi niti za jedan registracioni dokument“, naglasili su iz ove kompanije.

Dalje navode da im je nejasno kako može „mesto rođenja“ da vređa Ustav i javni poredak Kosova:

„Kada u vreme kada je Zoran Milojević bio rođen -1968. godine, to jeste bila Republika Srbija, isto kao što skoro svim građanima iz bivše Jugoslavije, na dokumentima piše SFRJ kao mesto rođenja“.

Da je u pitanju mesto trenutnog prebivališta, kao ‘trenutni’ podatak pa da ima prostora za diskusiju, ali to ovde nije slučaj

Ujedno dodaju da se u odluci o brisanju iz registra navodi da ime koje je korišćeno za njegovo mesto rođenja i državu, predstavlja „kršenje navodnih ustavnih normi što takođe navodno predstavlja ozbiljnu pretnju po javnu bezbednost“.

Ovoj kompaniji je ujedno „potpuno nejasno“ kako mesto rođenja može da povlači bilo kakve pravne posledice, čak i u pogledu brisanja zakonskog zastupnika, „a kamoli ukidanja cele kompanije“.

Telekom Srbija uputila je zahtev za dobijanje informacije od javnog značaja kako bi im bila dostavljena na uvid kopija navodnog pasoša.

Da je Kosovska agencija za registraciju preduzeća donela odluku kojom je naloženo ukidanje kompanije MTS d.o.o, saopštila je još prošle nedelje kompanija Telekom Srbija, uz navode da to nije u skladu sa pravnim propisima, te da se krše sporazumi koji su postignuti u sklopu dijaloga Beograda i Prištine.

Tada su saopštili da je odluka Agencije još uvek neizvršiva, najavivši pritom da će u roku od 30 dana podneti žalbu.

Kasno sinoć oglasilo se i kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, navodeći da je Agencija za registraciju preduzeća (ARBK) poništila do sada ukupno 15 sertifikata o registraciji privrednih subjekata zbog, kako su naveli, dokumentacije sa „neustavnim sadržajem“, a da je među njima i MTS d.o.o.

Naznačili su da se u dokumentaciji ovih privrednih društava navode sadržaji:

„Peć, Republika Srbija“; „Peć, SRB“; „Gnjilane, Srbija“; „Priština, Srbija“; „Đakovica, Republika Srbija“, „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“ itd.

Povezane vesti:

Priština potvrdila: Oduzet poslovni sertifikat MTS d.o.o

MINT: Oduzeto 15 poslovnih sertifikata, u dokumentaciji gradovi na Kosovu predstavljeni kao deo Srbije

Antimonopolska uprava pokrenula istragu protiv MTS d.o.o.

MTS d.o.o: Operatore smo akvizirali u vreme kada na snazi nije bio Zakon na osnovu kog je sada pokrenuta istragaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.