MTS d.o.o: Operatore smo akvizirali u vreme kada na snazi nije bio Zakon na osnovu kog je sada pokrenuta istraga

FOTO: KoSSev

MTS d.o.o, podružnica Telekoma Srbije na Kosovu akvizirala je četiri operatora na KiM u periodu dok je na snazi bio Zakon prema kojem nismo imali obavezu prijave koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija, oglasili su se upravo iz Telekoma Srbije nakon što je kosovska Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ćerke ovog preduzeća na Kosovu – mts.d.o.o.

Istraga protiv mts.d.o.o. pokrenuta je u jesen prošle godine – zbog sumnji da je ono vršilo kupovinu drugih regionalnih preduzeća, najmanje četiri na području Kosova većinski naseljenim Srbima, a da za to, kažu iz Uprave za konkurenciju – nadležnom organu nisu dostavili podatke o transakcijama,  što je bilo predviđeno Zakonom.

„Pokrenuli smo istragu protiv kompanije MTS zbog izostanka prijave koncentracije Upravi za zaštitu konkurencije kako je predviđeno zakonom. Kompanija nije dostavila podatke nadležnom organu o transakcijama kojima je kupila nekoliko preduzeća u različitim mestima Kosova. Zbog kupovine istih bez predstavljanja izmena organu smo otvorili istragu. Sada utvrđujemo činjenice i sledimo zakonsku proceduru“, potvrdio je juče v.d. generalnog direktora Uprave za zaštitu konkurencije Seljajdin Beća.

Potvrdio je Beća i da će kompanija biti pozvana na saslušanje, gde će se suočiti sa nalazima do kojih se došlo istragom.

Međutim, iz Telekoma Srbije i podružnice na Kosovu – mts d.o.o, tvrde drugačije.

Oglasili su se u nameri da obaveste javnost i svoje korisnike o pomenutoj situaciji „istovremeno izražavajući poverenje u nepristrasan i nezavisan rad regulatornih tela, temeljen na pravu EU i najboljoj evropskoj praksi, s posebnim osvrtom na vladavinu prava“.

Podsetili su da ova filijala Telekoma Srbije na teritoriji KiM posluje od 2016. godine kao rezultat Briselskog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine.

Tvrde da je tokom sedmogodišnjeg rada, mts d.o.o. uvek poslovao „savesno, transparentno i u skladu sa relevantnim propisima“.

Kada je reč o pomenutoj istrazi i kupovini četiri operatera, iz Telekoma Srbije kažu da je mts d.o.o. te akvizacije obavio između 2019. i 2021. godine, te da Zakon koji je u tom periodu bio na snazi – nije zahtevao prijave koncentracije.

„U navedenom periodu na snazi je bio Zakon br. 03/L-229 o zaštiti konkurencije, u skladu sa kojim je MTS DOO uredno poslovao i prema kojem nije imao obavezu prijave koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija“, naglasili su u saopštenju.

Zakon na koji se sada poziva Uprava za konkurenciju, tvrde iz Telekoma, na snagu je stupio tek u leto 2022. godine i:

„Nije bio na snazi u vreme kada su akvizicije realizovane“.

Poručuju da je mts d.o.o. u dva navrata dostavio svoja pisana izjašnjenja, te da se nadaju da će Uprava uvažiti njihovu argumentaciju i obustaviti istragu.

„Uzdamo se u nepristrasnost i pravičnost prištinskih regulatornih tela, utemeljenih na pravu EU i najboljoj evropskoj praksi, ali pre svega na principu vladavine prava“, poručuju iz Telekoma.

Iz Telekoma dodaju da zbog ovakvog postupka Uprave za konkurenciju uočavaju potencijalnu opasnost od kršenja osnovnog pravnog načela.

„Naime zabrane retroaktivnog dejstva zakona, koja je u skladu sa osnovnim ljudskim pravima, utvrđenim na međunarodnom i evropskom nivou“, naglasili su.

Da MTS d.o.o. kupuje kablovske operatore u srpskim sredinama na Kosovu lokalni mediji su izveštavali još tokom 2020. i 2021. godine.

Rad MTS d.o.o. na Kosovu je omogućen sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine koji je postignut 2013, odnosno 2015. godine, a čija je primena potvrđena u novembru 2016, kada je i dogovoreno da se imovina Telekoma prenese se na MTS d.o.o, ćerku firmu Telekoma na Kosovu.

Povezane vesti:

Antimonopolska uprava pokrenula istragu protiv MTS d.o.o.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.