Antimonopolska uprava pokrenula istragu protiv MTS d.o.o.

Foto: (KoSSev) MTS poslovnica u Kosovskoj Mitrovici

Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu protiv MTS d.o.o, podružnice Telekoma Srbije na Kosovu, zbog sumnji da je to preduzeće vršilo kupovinu akcija i sticalo kontrolu nad drugim preduzećima, a nije ispunilo zakonsku obavezu prijave koncentracije kapitala u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, javlja RTV Kim, pozivajući se na saznanja Ekonomiaonline.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Uprave za zaštitu konkurencije Seljajdin Beća kazao je za Ekonomiju onlajn (Ekonomia Online) da je donesen zaključak o pokretanju postupka protiv MTS d.o.o. koji na tržištu Kosova pruža usluge internet i kablovskog provajdera.

„Krajem 2022. godine počeli smo da pratimo istaknute igrače na tržištu telekomunikacija. Otvorili smo nekoliko istraga u ovom sektoru sa kojima smo sada u istražnom postupku. U predmetu istražnog postupka protiv preduzeća MTS, za koji smo sada u poslednjim fazama, stranka je obaveštena o prethodnim činjenicama utvrđenim u postupku. Sada imamo i konstataciju o činjenicama usled kojih će kompanija biti pozvana na saslušanje pred komisijom Uprave za zaštitu konkurencije i tamo će se suočiti sa nalazima koje su konstatovale istražne grupe“, rekao je on.

Beća je objasnio i zašto je pokrenuta istraga protiv MTS d.o.o.

„Pokrenuli smo istragu protiv kompanije MTS zbog izostanka prijave koncentracije Upravi za zaštitu konkurencije kako je predviđeno zakonom. Kompanija nije dostavila podatke nadležnom organu o transakcijama kojima je kupila nekoliko preduzeća u različitim mestima Kosova. Zbog kupovine istih bez predstavljanja izmena organu smo otvorili istragu. Sada utvrđujemo činjenice i sledimo zakonsku proceduru“, kazao je on.

Beća je naveo da je MTS kupio najmanje četiri regionalna preduzeća u mestima pretežno naseljenim Srbima.

„Počev od severa, opština Štrpce, Gračanica i drugde, gde se nalaze naselja srpske zajednice. Ta činjenica je iznenađujuća, ali tako je“, kazao je on.

Beća je naveo vreme kada su njihove istrage počele.

„U kasnu jesen prošle godine otvorili smo istragu protiv kompanije MTS. Zapravo, imali smo pritužbi, a postupak smo nastavili po službenoj dužnosti“, naveo je on i dodao da su im žalbe „uglavnom stizale od malih preduzeća“.

Da MTS d.o.o. kupuje kablovske operatore u srpskim sredinama na Kosovu lokalni mediji su izveštavali još tokom 2020. i 2021. godine.

Inače, rad MTS d.o.o. na Kosovu je omogućen sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine koji je postignut 2013, odnosno 2015. godine, a čija je primena potvrđena u novembru 2016, kada je i dogovoreno da se imovina Telekoma prenese se na MTS d.o.o, ćerku firmu Telekoma na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.