Haradinaj: Objavljivanje sudskih dokumenata naškodiće Kosovu, OVK uvek na strani pravde

Haradinaj
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Objavljivanje predmeta Specijalnog suda bilo je pogrešno i naškodiće Kosovu, poručio je Ramuš Haradinaj. Tvrdi da nema razloga za akcije hapšenja i pretresa, jer je OVK dokazao da je na strani pravde.

U prostorijama „Udruženja ratnih veterana OVK“, u Prištini, EULEX sprovodi pretres nakon što su u ove prostorije u tri navrata isporučena navodna poverljiva dokumenta Specijalizovanih veća.

Misija za vladavinu prava EU na Kosovu u izmenjenom mandatu pruža logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, a kako je medijima saopštio potpredsednik ovog Udruženja, Nasim Haradinaj, uhapšen je predsednik Udruženja Hisni Gucati.

„Ponavljam svoj stav da je objavljivanje dokumenata Specijalnog suda bilo pogrešno i da će naškoditi našoj državi, uključujući i same optužene. Pokušaj da se stvori slika da je Kosovo mobilisano da opstruiše pravdu je pogrešna“, naveo je Haradinaj u svom obraćanju preko Fejsbuka građanima na Kosovu.

„Apelujem na pravosudne vlasti, lokalne i međunarodne da poštuju prava svih. Nijedan optuženi neće izbeći pravdu“, takođe je istakao.

Poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova (AAK) reagovala je potom, potvrdivši navode svog lidera – da su današnje operacije „nepotrebne i nedostojne“.

„Kosovo, njen narod, a posebno borci za slobodu, nikada nisu ometali pravdu. Naprotiv, mi smo uvek bili na njenoj strani, jer smo i sami bili žrtve srpskog agresora“, poručili su.

Navode da počevši od lidera AAK, Ramuša Haradinaja, preko drugih, kako su naveli, „boraca OVK koji su nepravedno optuženi, ne beže od poziva, te apeluju da se operacije „poput ove koja se dogodila danas više ponove“.

Lider Alijanse za budućnosti Kosova i bivši kosovski premijer, koji je i sam bio u više navrata ispitivan u haškom sudu, odnosno optuživan, sada kaže da nema razloga za akcije i pretrese.

„Jer će svi dobrovoljno odgovoriti na pravdu. Kosovo je uvek uz zakon i žrtve jer je ono žrtva nepravde. OVK i narod Kosova su dokazali da su uvek na strani pravde, istine i međunarodnog zakona. Ovo se nikad neće promeniti“, poručio je Haradinaj.

Juče je objavljena prva potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva Kosova protiv Saljiha Mustafe, nekadašnjeg komandanta operativne zone „Lab“, zvanog „komandant Cilji“, koji je i jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane.

Istovremeno, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“. Štaviše, od skora fajlove su počele da objavljuju i pojedini mediji. Poznata albanska TV stanica TopChannel u nastavcima objavljuje dokumenta za koja navodi da su poverljiva i da su ovom mediju navodno dostavljena iz Specijalnog tužilaštva.

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do ove nedelje, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Povezani članci:

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.