Tači još jednom sa Kvintom o koracima za formiranje nove vlade; Ambasade: Uobičajena diplomatska praksa

Tači sa ambasadorima Kvinte
Foto: Kosovsko predsedništvo

Nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači juče održao konsultativni sastanak sa liderima političkih partija na Kosovu i saopštio da će dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji za koju se dokaže da ima većinu u skupštini za formiranje nove vlade i bez izbora, danas se po drugi put za nedelju dana sastao sa Kvintom.

Tači je ambasadore SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske i Italije, kao i šeficu EU na Kosovu obavestio o koracima koji su preduzeti nakon što su parlamentarne političke stranke izrazile volju za formiranje nove vlade nakon što je Kurtijevoj vladi izglasano nepoverenje.

Tači je kazao i da je posle konsultacija sa političkim strankama jasno da se apsolutna većina zalaže za formiranje nove Vlade bez potrebe za raspuštanjem Skupštine, a od LDK je zatražio da predloži svog kandidata za formiranje nove Vlade.

Kako su danas preneli mediji u Prištini, članovi Predsedništva LDK odlučili su da kandiduju Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti) za premijera.

U međuvremenu zajedničkim saopštenjem oglasile su se ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, u kome navode da se sastaju sa političkim i institucionalnim liderima kako bi čuli njihove stavove i dobili informacije i kako bi o tome i o dešavanjima informisali svoje vlade.

„Prisustvo na ovakvim sastancima ne znači odobravanje ili podršku određenoj poziciji ili toku akcije“, naveli su u saopštenju i dodali da je to u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom.

Povezani članci:

Samoopredeljenje: Nismo odbili ni zahtev, ni predlog za mandatara

Kurti: Tačijeva odluka je bez presedana, izbori su jedina opcija – posle pandemije

Tači daje mandat za novu vladu „bilo kojoj partiji koja obezbedi većinu u Skupštini“

Tači Kurtiju – Nisi iskoristio pravo za formiranje vlade, danas počinju konsultacije sa liderima partija

Isa Mustafa: Ukinućemo reciprocitet kad dođemo na vlast

Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa Vučićem

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalog

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.