Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju; Imenovano veće koje odlučuje o Tačijevoj žalbi na produženje pritvora

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Najvišim čelnicima Udruženja veterana „OVK“, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, produžen je pritvor za još dva meseca. Tročlano sudsko veće utvrdilo je ove nedelje da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja. Sa druge strane, veće ne smatra da bi se Hisni Gucati dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.

Imenovane sudije koje će odlučivati o Tačijevoj žalbi

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, Ekaterina Trendafilova, odredila je danas sastav veća Apelacionog suda koje će odlučiti o žalbi Hašima Tačija na odluku o poduženju pritvora.

Tači koji se u Hagu zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, tereti za ratne zločine, uložio je 16. avgusta žalbu nakon što mu je produžena mera pritvora.

Ujedno je zatražio izuzeće predsednice suda iz zadatka imenovanja veća Apelacionog suda koje će odlučivati o ovoj žalbi.

Međutim, ranije ove nedelje, predsednica suda odbacila je zahtev Tačijeve odbrane, a danas i odlučila da imenuje veće Apelacionog suda koje će odlučivati o žalbi povodom produžetka mere pritvora.

Tročlano veće čine sudije Mišel Pikard (Michèle Picard), Emilio Gati (Emilio Gatti) i Nina Jorgensen (Nina Jørgensen).

Hisni Gucati podneo je 5. avgusta svoj podnesak o reviziji određivanja mere pritvora, dok je Specijalno tužilaštvo svoje viđenje iznelo u dokumentu dostavljenom 10 avgusta. Nasim Haradinaj je argumente za svoje puštanje izneo u podnesku koji je dostavljen sudu 4. avgusta, a šest dana ranije, kontraargumente uputilo je i Specijalno tužilaštvo.

Odbrana i Gucatija i Haradinaja u svojim podnescima poručuje da bi njihovi klijenti trebalo da budu pušteni odmah , uz određene uslove, ili bez uslova, jer, kako tvrde, zadržavanje nije neophodno.

Sa druge strane, Specijalno tužilaštvo tvrdi suprotno – da je pritvor neophodan, te da su se čak i uvećali rizici usled puštanja i Gucatija i Haradinaja, a to pravdaju izjavom novog v. d. predsednika udruženja veterana „OVK“ – da će objaviti sva nova poverljiva dokumenta koja bi mogao da dobije u budućnosti.

Sudija je potom dao svoje mišljenje o postojanju rizika od bekstva, ometanja sudskog postupka i vršenja novih krivičnih dela koji direktno utiču na odluku o produženju mere pritvora.

Veće je u slučaju Gucatija utvrdilo da Specijalno tužilaštvo nije iznelo argumente za svoje tvrdnje da se uvećao rizik od bekstva, te se složilo sa nalazima sudije za prethodni postupak – da bi rizik od njegovog bekstva mogao biti umanjen alternativnim merama.

Zaključuju da određivanje nove mere pritvora ne može biti opravdano ovim rizikom.

Kada je u pitanju rizik od ometanja sudskog postupka, Veće podseća na nalaze sudije za prethodni postupak – da je Gucati namerno učestvovao u neovlašćenom širenju poverljivih dokumenata, te obećao da će nastaviti sa ovim aktivnostima i u budućnosti.

Takođe podsećaju i da je postupak obelodanjivanja završen, te da sada Gucati ima pristup dokazima koji su poverljivi.

Navode da bi širenje takvih informacija stvorilo rizik za vođenje sudskog postupka, te da bi Gucati, kao rukovodilac Udruženja OVK, imao sredstva za njihovo prosleđivanje.

„Veće zaključuje da postoje izričiti razlozi za konstataciju da će Gucati, ukoliko bude bio pušten, ometati postupak širenjem ili omogućavanjem širenja poverljivih ili na drugi način zaštićenih podataka i time pretiti ili uticati na svedoke, žrtve ili saučesnike“, navodi se u zaključku.

Izneli su konstataciju da postoji rizik od ometanja sudskog postupka, ali, pritom i vršenja novih krivičnih dela.

Sudsko veće odlučilo je da produži meru pritvora Gucatiju, te naložilo da Tužilaštvo podnese podnesak o sledećoj reviziji mere pritvora do 8. oktobra, a Gucatijeva odbrana, do 15. oktobra.

Veće Specijalnog suda odlučilo je ujedno da produži meru pritvora i Nasimu Haradinaju.

Za razliku od Gucatija, veće je u svojoj odluci utvrdilo da postoji rizik od bekstva.

Podsetili su na hapšenje Haradinaja i na, kako su naveli, manevre u pokušaju da pobegne, sve do trenutka kada se umešala Kosovska policija.

Zaključili su da ponašanje Haradinaja tokom hapšenja ukazuje na to da će pokušati da izbegne postupak.

Ujedno su podsetili na prethodne izjave Haradinaja – da ne priznaje Specijalni sud, te dodaju da bi usled toga što ima državljanstvo jedne od zemalja EU, bio u mogućnosti da lako putuje i da, usled toga što je zamenik predsednika Udruženja OVK, lako dođe do resursa i pomoći, kako bi pobegao.

Podsetili su i na Haradinajevu izjavu – da će nastaviti sa objavljivanjem dokumentacije Specijalnog tužilaštva, uprkos naredbi sudije Specijalnog suda da to ne radi.

Konstatuju da i dalje postoji rizik od ometanja postupka, a usled toga što je Haradinaj učestvovao u neovlašćenom objavljivanju poverljivih dokumenta i „pretio potencijalnim pružaocima informacija“.

Takođe konstatuju da sada, nakon okončanja procesa obelodanjivanja i podnošenja pretpretresnog podneska od strane Tužilaštva, Haradinaj ima pristup dokazima koji su poverljivi.

Zaklučuju da postoje izričiti razlozi da se veruje da bi Haradinaj ometao postupak obelodanjivanjem informacija koje su poverljive, te na taj način preti ili utiče na svedoke, žrtve i saučesnike.

Na osnovu ovih zaključaka utvrđuju da i dalje postoji rizik od vršenja novih krivičnih dela.

Sudsko veće je zbog toga odlučilo da se nastavi mera pritvora. Specijalnom tužilaštvu naložilo je da podnesu podnesak o sledećoj reviziji pritvora do 8. oktobra, a Haradinajevoj odbrani da učine isto do 15. oktobra.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Postupak

Pred sudijom za prethodni postupak za sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija.

Kako je potvrđeno na poslednjoj statusnoj konferenciji održanoj 14. jula, dva dana kasnije, tj. 16. jula kompletni spisi predmeta biće prosleđeni pretresnom veću.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, je još 15. jula imenovala Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Haradinaja i Gucatija.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Prema dosadašnjim najavama i usmenoj saglasnosti odbrane i tužilaštva, ukazano je to da bi suđenje moglo da počne na jesen.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.