Vučić: Indija neće da se odazove pozivu Osmani da prizna Kosovo

Danas je u Briselu postignut mali napredak po pitanju nestalih, i to je jedina dobra vest, ocenio je nakon nove runde tehničkog dijaloga predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. U drugim oblastima nema napretka tvrdi, a razlog je to što „albanska strana ne želi – ne samo nikakav dogovor o bilo čemu, nego i nikakav razgovor“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je bitne događaje za Srbiju za septembar mesec.

U obraćanju iz zgrade Predsedništva Srbije, saopštio je da će 13. septembra u bilateralnu posetu Beogradu doći nemačka kancelarka, Angela Merkel.

Uputivši joj zahvalnost, kazao je da će Merkel provesti najviše vremena u Srbiji, u odnosu na druge zemlje u regionu.

Vućić je najavio i druge važne sastanke u septembru – sa turskim predsednikom tri dana nakon Merkel, predstavnicima višegradske grupe, kao i senatorima američkim i francuskim. Ujedno je i najavi još jedan samit sa albanskim i severnomakedonskim premijerima, a povodom inicijative „Otvoreni Balkan“.

U Beograd će ovog meseca doći i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Radovi na autoputu mira počinju krajem meseca, Fon der Lajen prisustvuje

Na kraju samog meseca u Beograd stiže još jedan gost – predsednica Evropske komisije, Ursule fon der Lajen.

Fon der Lajen će boraviti u Srbiji 29. i 30. septembra, kako bi prisustvovala otvaranje radova na „auto putu mira“ – koji bi trebalo da spoji Beograd i Prištinu.

Reč je o početku izgradnje prve deonice – Niš-Pločnik.

„Mi na toj prvoj deonici koja košta ukupno 244 miliona evra imamo čak 15 odsto poklonjenih para iz Evropske unije i beskrajno im hvala na tome“, kazao je Vučić.

Vučić je ujedno najavio izgradnju pruge do Preševa.

„Takođe ćemo raditi na brzoj pruzi Beograd-Niš-Preševo, i u skladu sa tim očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora za prvu deonicu Đunis-Stalać od 18 kilometara i to su velike stvari za našu zemlju“, dodao je predsednik.

Da se hvalimo ekonomskim uspesima, ali i da sačuvamo svaku glavu

Upravo zato danas je želeo da govori i o situaciji u regionu, jer su se, kaže „čudne stvari“ dešavale u prethodnih 48 sati.

Kaže da je važno da se sačuva jedinstvo naroda.

„Za našu zemlju mir je od presudnog značaja“, zaključio je Vučić uz naznaku da je politika Srbije da treba staviti „život ispred svega“:

Da možemo da se pohvalimo velikim ekonomskim napretkom, ali i da sačuvamo svaku glavu

„To znači u dva smera – da ne vodimo ratove, jer ne vidimo potrebu za bilo kakvim izlaganjem života ljudi. Ne želim da lično, ili bilo ko u vladi, učestvuje u neodgovornoj politici u kojoj bismo našim majkama vraćali decu u kovčezima, to nam ne pada na pamet“, tvrdi Vučić.

Jedina dobra vest – mali napredak po pitanju nestalih

Osvrnuo se i na današnji sastanak u Briselu, tj. novu rundu dijaloga na tehničkom nivou.

Kaže da je dobro što je mali napredak postignut po pitanju nestalih.

„To je jedina dobra vest, dobra vest za nekoliko porodica – i albanskih i srpskih, koje će moći da sahrane svoje ubijene onako kako priliči i moći će da im odlaze na groblje i da žale za svojim najbližima“.

Međutim, kako kaže, druge vrste napretka nije bilo:

„Zato što albanska strana ne želi ne samo nikakav dogovor o bilo čemu, nego nikakav razgovor. Ono sa čime oni dolaze u Brisel je uvredljivo za svakoga, i oni to odlično razumeju i odlično znaju“, kaže predsednik.

Kada je reč o ZSO, predsednik takođe dodaje da Priština ne želi da razgovara o toj temi, ali i o presudi izrečenoj članu Srpske liste i poslaniku u kosovskoj skupštini, Ivanu Todosijeviću.

„Ivan Todosijević da ide u zatvor zbog drugačijeg mišljenja i toga što oni nisu poštovali Briselski sporazum pa nisu dozvolili čoveku da ima dvojicu Srba sudija i jednog Albanca, to je nešto što je neprihvatljivo ne za Srbiju, nego i za bilo kog razumnog, racionalnog i normalnog“, dodao je Vučić.

Tvrdi da ne može da „dokuči do kraja“ zašto se tako ponaša Priština.

„Da nisam predsednik mogao bih da se igram i nagađam koja su dva moguća razloga, ali kao predsednik Republike, nemam pravo na to“, dodao je Vučić.

Vučić se ujedno osvrnuo na poziv kosovske predsednice upućen Indiji, da prizna Kosovo.

„Kada budete čuli da smo nekoga pozvali, čućete i da se on odazvao, za razliku od njihovog poziva Indiji, gde neće biti odziva pozitivnog za njih“, kazao je.

Da Albanci iz Preševa dobro znaju kojoj državi pripadaju

Vučić je saopštio i da je danas razgovarao sa predstavnicima OEBS-a o situaciju na jugu Srbije – u Preševu, Bujanovcu.

Kazao je da će Srbija „dati sve od sebe“ da nastavi sa štampanjem udžbenika na albanskom i za srednju i za osnovnu školu, da deo Albanaca uvede u sistem države Srbije i kao policajce i kao lekare i druge institucije.

Međutim, kako kaže, srpska vlast ima jedan zahtev.

„Ono što ćemo tražiti od njih je da se dobro zna kojoj državi pripadaju, i oko toga nema cenkanja ili bilo kakve polemike“, kazao je predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.