Sud vratio na dopunu optužnicu protiv Mehmetaja

Viši sud apelaciono javno tužilaštvo
FOTO: N1

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vratilo je tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv Albanca sa Kosova, Nezira Mehmetaja, kojom se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Rudice, opština Klina, tokom juna i jula 1999. godine, javio je Tanjug.

Portparolka suda, Tatjana Tešić, potvrdila je za ovu agenciju da je krivično vanpretresno veće suda 30. jula donelo rešenje kojim je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije naložilo da dopuni istragu protiv Mehmetaja.

Mehmetajevi branioci za Tanjug kažu da je ovo treći put kako je sud vratio tužilaštvu optužnicu ne bi li mu, kako smatraju, dao još jednu šansu da prikupi neke dokaze protiv okrivljenog.

U dva navrata sud je optužnicu vraćao radi ispravljanja formalnih nedostataka, za koje advokati tvrde da nisu ni postojali, već da je sud „intervenisao i suštinski ispravljao optužbu protiv okrivljenog“, prenosi Tanjug.

U zajedničkom saopštenju Mehmetajevih advokata Seada Spahovića, Vladimira Galjaka i Ahmeda Delimeđca, pored ostalog se navodi da ovde nije reč ni o kakvoj dopuni istrage, jer su naložene istražne radnje koje su već sprovedene, kao i saslušanje već ispitanih svedoka.

Podsetimo, Nazir Mehmetaj uhapšen je početkom januara na prelazu Merdare po poternici srpskog pravosuđa, nakon čega mu je određen pritvor zbog „opasnosti od bekstva“. Mehmetaj se tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za koje se sumnja da je počinio u selu Rudice, opština Klina.

Povodom privođenja Mehemtaja, do sada se oglasilo više prištinskih zvaničnika, zahtevajući njegovo hitno puštanje, dok je među poslednjima bio kosovski ministar pravde, Seljim Seljimi (Selim Selimi), koji je zatražio od Evropske unije da upotrebi diplomatsku moć i „ubedi“ zvanični Beograd da se Mehmetaju obezbedi povratak na Kosovo.

Kako su odmah nakon hapšenja preneli prištinski mediji, Mehmetaj, poreklom iz sela Rudnica, već 25 godina živi u Švajcarskoj.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije saopštilo je prvog juna da je podiglo optužnicu protiv N.M., zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ u saizvršilaštvu iz člana 22 KZ SRJ, na teritoriji sela Rudnice, tokom juna i jula 1995. godine.

Pojedini mediji preneli su istog dana da je reč upravo o Naziru Mehmetaju.

Pročitajte još:

Kosovski ministar pravde poziva EU da utiče na Beograd da se Mehmetaj isporuči Kosovu

Srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu za ratne zločine na Kosovu

Mediji u Prištini: Mesec dana pritvora u Srbiji za Nezira Mehmetaja

Zabranjen ulaz Selakoviću na Kosovo zbog hapšenja Mehmetaja; Đurić: Hajdučija i antipravno ponašanje

Treći put ukinuta odluka za puštanje Mehmetaja uz jemstvo

RTS: Sud bi da pusti Mehmetaja uz jemstvo, tužilaštvo ulaže žalbu

Mehmetajev advokat: Tužilaštvo nema dokaze samo je pitanje vremena kada će biti oslobođen

Pacoli: Uhapšen Albanac na Merdaru; Srpsko tužilaštvo: po poternici za ratni zločin

EU: Za krivična dela treba da se sudi pred sudovima u prebivalištu osumnjičenih

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.