Srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu za ratne zločine na Kosovu

Sud
FOTO: N1

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv N.M., zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ u saizvršilaštvu iz člana 22 KZ SRJ, na teritoriji sela Rudice opština Klina, tokom juna i jula 1995. godine.

Uz optužnicu, je podnet i predlog za produženje pritvora.

Detalji optužnice nisu saopšteni jer nju treba da preispita i donese odluku o njenom potvrđivanju Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Kako prenosi Tanjug N. M. je uhapšen po poternici Srbije 5. januara na prelazu Merdare, nakon čega mu je određen pritvor zbog „opasnosti od bekstva“.

Podsetimo, 5. januara je na ovom prelazu uhapšen Albanac Nazir Mehmetaj po poternici srpskog pravosuđa zbog ratnih zločina na Kosovu.

Kako su odmah nakon hapšenja preneli prištinski mediji, Mehmetaj, poreklom iz sela Rudnica kod Kline, već 25 godina živi u Švajcarskoj, a zaustavljen je zbog toga što se nalazi na „stop listi“.

Hapšenje Mehmetaja odmah je osudio tadašnji ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je poručio da će kancelarija za vezu sa Beogradom preduzeti sve odgovarajuće mere da osigura njegovo puštanje na slobodu. Osude i kritike je potom uputilo više prištinskih zvaničnika.

Pročitajte još:

Mediji u Prištini: Mesec dana pritvora u Srbiji za Nezira Mehmetaja

Zabranjen ulaz Selakoviću na Kosovo zbog hapšenja Mehmetaja; Đurić: Hajdučija i antipravno ponašanje

Treći put ukinuta odluka za puštanje Mehmetaja uz jemstvo

RTS: Sud bi da pusti Mehmetaja uz jemstvo, tužilaštvo ulaže žalbu

Mehmetajev advokat: Tužilaštvo nema dokaze samo je pitanje vremena kada će biti oslobođen

Pacoli: Uhapšen Albanac na Merdaru; Srpsko tužilaštvo: po poternici za ratni zločin

EU: Za krivična dela treba da se sudi pred sudovima u prebivalištu osumnjičenih

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.