Mediji u Prištini: Mesec dana pritvora u Srbiji za Nezira Mehmetaja

Neziru Mehmetaju, kojeg je MUP Srbije uhapsio juče na prelazu Merdare, određen je pritvor od mesec dana, prenose večeras mediji u Prištini. Pacoli koji je juče potvrdio njegovo hapšenje, večeras saopštava da je od evropskih zvaničnika zatražio da od Srbije zahtevaju Nezirajevo oslobađanje, te da je, kako je juče rekao, kosovska kancelarija za vezu u Beogradu aktivna po ovom pitanju. 

Informaciju je objavio član porodice Valjon Mehmetaj, koji je apelovao na kosovske institucije da slučaj „shvate ozbiljno“ kako bi Nezir Mehmetaj mogao da bude što pre pušten iz pritvora.

Reagovao je još jednom i odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, osuđujući odluku srpskog suda.

“Srbija više ne može da ometa slobodno kretanje ljudi i mora prestati sa progonom i političkim hapšenjem građana Kosova”, poručio je Pacoli, dodajući da je to suprotno briselskim sporazumima.

Pacoli je potvrdio da je od najviših evropskih zvaničnika Žozepa Borela i Angeline Ajnhorst zatražio da intervenišu i obezbede slobodu kretanja.

Nezir Mehmetaj sa Kosova uhapšen je na prelazu Merdare po poternici srpskog pravosuđa zbog ratnih zločina. Kosovski mediji su preneli ranije da je Mehmetaj iz sela Rudnica kod Kline, ali da već 25 godina živi u Švajcarskoj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.