Zabranjen ulaz Selakoviću na Kosovo zbog hapšenja Mehmetaja; Đurić: Hajdučija i antipravno ponašanje

Nikola Selaković N1

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore odbilo je danas zahtev sekretara Kancelarije predsednika Srbije, Nikole Selakovića da 14. marta poseti Kosovo, zbog, kako su naveli, nepravednog hapšenja i držanja u pritvoru od strane beogradskih vlasti Nezira Mehmetaja. Sa druge strane direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, poručuje da je onemogućavanje Selakoviću da se kreće po teritoriji KiM, da bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora- hajdučija i antipravno ponašanje.

Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dijaspora, poručuju da će ovakve zahteve razmatrati tek nakon puštanja Mehmetaja.

I aktuelni ministar spoljnih poslova, Glauk Konjufca, napisao je na svom Tviteru 6. marta da su srpske vlasti produžile pritvor Neziru Mehmetaju koji je po prvi put priveden na prelazu Merdare u januaru 2020. godine, i pozvao svoje međunarodne partnere – ambasadu SAD u Prištini i kancelariju Evropske unije na Kosovu da zahtevaju od Beograda da prestane sa ovom praksom.

Mehmetaj koji je uhapšen 4. januara na prelazu Merdare, sumnjiči se za ratni zločin počinjen tokom leta 1999. godine u selu Rudice u opštini Klina na Kosovu, saopštio je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vasilije Seratlić, zamenik tužioca i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Tadašnji ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je i javnost obavestio o Mehmetajevom hapšenju, takođe je zatražio od evropskih zvaničnika da od Srbije zahtevaju Nezirajevo oslobađanje, te da je, kosovska kancelarija za vezu u Beogradu aktivna po ovom pitanju.

Početkom februara kako je tada javio Tanjug, krivično vanpretresno veće odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je po treći put ukinulo rešenje sudije za prethodni postupak kojim je odobrio ukidanje pritvora uz polaganje jemstva kosovskom Albancu Neziru Mehmetaju, i naložilo ponovno odlučivanje.

Mehmetaj je priveden na prelazu Merdare kada se vraćao iz Beograda gde je, kako su javili kosovski mediji, vodio bolesnu majku da uradi testove kod lekara. Kako je tada javila prištinska Gazeta Express, Mehmetaj već 25 godina živi u Švajcarskoj, a zaustavljen je zbog toga što se nalazi na „stop listi“.

Na ovu odluku kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenivši da „onemogućiti jednom legitimnom političkom predstavniku Republike Srbije da se kreće po teritoriji svoje zemlje kako bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora je hajdučija i antipravno ponašanje, kakvo je možda bilo uobičajeno na Balkanu početkom 19. veka ili na Divljem Zapadu, ali nečemu takvom svakako nema mesta u modernoj Evropi“.

Đurić dodaje da Priština zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju generalnom sekretaru predsednika Srbije, Nikoli Selakoviću, krši sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU, i da je pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda.

„Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, navodi Đurić.

Ova zabrana doneta je kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Republike Srbije, tvrdi Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM se i zapitao čemu služe tolike međunarodne misije i međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji ukoliko nisu u stanju da garantuju poštovanje elementarnih ljudskih prava i spreče, kako je naveo „drsko, agresivno i samovoljno ponašanje Prištine?“

Sloboda kretanja je stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, poručio je Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.