Treći put ukinuta odluka za puštanje Mehmetaja uz jemstvo

Nezir Mehmetaj
FOTO: Bota Sot

Krivično vanpretresno veće odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je po treći put ukinulo rešenje sudije za prethodni postupak kojim je odobrio ukidanje pritvora uz polaganje jemstva kosovskom Albancu Neziru Mehmetaju, i naložilo ponovno odlučivanje, javlja Tanjug.

Mehmetaj koji je uhapšen 5. januara na prelazu Merdare, sumnjiči se za ratni zločin počinjen tokom leta 1999. godine u selu Rudice u opštini Klina na Kosovu, saopštio je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vasilije Seratlić, zamenik tužioca i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Neziru Mehmetaju je odmah nakon hapšenja određen pritvor od mesec dana.

Tadašnji ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je i javnost obavestio o Mehmetajevom hapšenju, takođe je tada zatražio od evropskih zvaničnika, da od Srbije zahtevaju Nezirajevo oslobađanje, te da je, kosovska kancelarija za vezu u Beogradu aktivna po ovom pitanju.

Polovinom januara, kako je tada javio RTSOdeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu usvojilo je predlog odbrane da se uz polaganje jemstva ukine pritvor kosovskom Albancu, Neziru Mehmetaju, dok je tužilaštvo najavilo žalbu na ovu odluku.

Prema odluci sudije za prethodni postupak, Mehmetaju će biti ukinut pritvor, ukoliko uz sudski depozit uplati jemstvo od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Međutim, prethodno je portparol tužilaštva za ratne zločine, Vasilije Seratlić, takođe najavio da će se tužilaštvo žaliti na ovu odluku.

Mehmetaj je priveden na prelazu Merdare kada se vraćao iz Beograda gde je, kako su javili kosovski mediji, vodio bolesnu majku da uradi testove kod lekara. Kako je tada javila prištinska Gazeta Express Mehmetaj već 25 godina živi u Švajcarskoj, a zaustavljen je zbog toga što se nalazi na „stop listi“.

Povezani članci:

Pacoli: Uhapšen Albanac na Merdaru; Srpsko tužilaštvo: po poternici za ratni zločin

Mediji u Prištini: Mesec dana pritvora u Srbiji za Nezira Mehmetaja

Mehmetajev advokat: Tužilaštvo nema dokaze samo je pitanje vremena kada će biti oslobođen

RTS: Sud bi da pusti Mehmetaja uz jemstvo, tužilaštvo ulaže žalbuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.