Pacoli: Uhapšen Albanac na Merdaru; Srpsko tužilaštvo: po poternici za ratni zločin

Pacoli

Vest je ažurirana

Odlazeći ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli saopštio je preko društvenih mreža da su pripadnici srpskog MUP-a uhapsili Albanca sa Kosova, Nezira Mehmetaja na prelazu Merdare.

Kako je potom preneo Tanjug pozivajući se na portparola srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Vasilije Seratlić, Metmetaju je priveden po poternici srpskog pravosuđa zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Njemu je potom određeno 48-časovno zadržavanje, kao i branilac po službenoj dužnosti.

On bi u roku u 48 sati treba da bude priveden u tužilaštvo na saslušanje, nakon čega će biti odlučeno o daljem toku postupka.

U objavi na Fejsbuku, Pacoli je osudio hapšenje Mehmetaja i poručio da će kancelarija za vezu sa Beogradom preduzeti sve odgovarajuće mere da osigura njegovo puštanje na slobodu.

„Srbija ne može beskonačno da ometa slobodno kretanje ljudi i da odmah prekine politička gonjenja“, poručio je Pacoli.

Navodi da je ovakav potez srpskog MUP-a u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i da bi „Brisel, sa druge strane, trebalo da preduzme hitne mere da spreči postupke Beograda protiv građana Kosova i da obezbedi slobodno kretanje“.

Kako prenosi Gazeta Express, Nezir Mehmetaj iz sela Rudnica kod Kline, već 25 godina živi u Švajcarskoj.

Priveden je juče na prelazu Merdare kada se vraćao iz Beograda gde je vodio bolesnu majku da uradi testove. Ovaj medij prenosi da je zaustavljen zbog toga što se nalazi na „stop listi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.