Kosovski ministar pravde poziva EU da utiče na Beograd da se Mehmetaj isporuči Kosovu

Seljim Seljimi
FOTO: Seljim Seljimi/Fejsbuk profil

Kosovski ministar pravde, Seljim Seljimi (Selim Selimi), obratio se pismom šefici Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Nataliji Apostolovoj, zatraživši od nje da upotrebi diplomatsku moć i „ubedi“ zvanični Beograd da se Naziru Mehmetaju, kojeg srpsko tužilaštvo tereti za ratne zločine, obezbedi povratak na Kosovo.

Seljimi je u pismu koje je objavio na svom Fejsbuk profilu pozvao EU da interveniše kako bi se zaustavilo „kontinuirano uznemiravanje građana Kosova od strane Srbije, nezakonitim postupcima koji im uskraćuju pravo na pošteno i nepristrasno suđenje“.

Dodaje da je Mehmetaj „ilegalno uhapšen i pritvoren“ početkom januara od strane srpskih vlasti i optužen za ubistvo počinjeno na Kosovu. Kaže da je zabrinjavajuće to što, uprkos brojnim zahtevima prištinskih institucija i Kancelarije za vezu sa Beogradom, on i dalje nije pušten.

MSP: Pažljivo kada putujete kroz Srbiju

U istom danu kada je Seljimi apeleovao na EU da se Mehmetaj isporuči prištinskim vlastima, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, uputilo je zahtev građanima koji će tokom leta boraviti na Kosovu da budu oprezni kada putuju kroz Srbiju, prenosi prištinska Koha.

„Na osnovu nedavnog neodgovornog ponašanja srpskih institucija prema građanima Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore preporučuje da svoj put u Republiku Kosovo i iz nje planirate na vreme i sa posebnom pažnjom“, navodi se u apelu MSP Kosova.

„Ovaj slučaj, kao puno drugih pre njega, dokazuje da Srbija sledi jednu selektivnu pravdu putem koje maltretira naše građane sa nevažećim optužbama, dok ometa gonjenje i kažnjavanje svojih građana sa jednovrsnim optužbama“, poručio je Seljimi predstavnici EU i uputio joj zahtev:

„Da iskoristite svoju diplomatsku moć da ubedite srpske vlasti da sprovode Sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći potpisan između Kosova i Srbije, uz podršku EU. Taj sporazum je već korišćen u više od 600 slučajeva između Kosova i Srbije, u potrazi za pravdom na obe strane“, poručio je Seljimi Apostolovoj.

Ujedno dodaje da Mehmetaj nije državljanin Srbije, te da bi postupak trebalo da nastavi kosovsko pravosuđe, s obzirom na to da je optužen za zločine na teritoriji Kosova.

Tvrdi i da su optužbe na račun Mehmetaja „odbačene od strane unutrašnjih institucija u Srbiji“.

„Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Srbije sada je potvrdilo u postupku da g. Mehmetaj nije isto lice na osnovu kog su izgrađenje tvrdnje za njegovo članstvo u OVK“, poručio je Seljimi bez iznošenja drugih detalja.

Podsetimo, Nazir Mehmetaj uhapšen je 5. januara na prelazu Merdare po poternici srpskog pravosuđa. Mehmetaj se tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za koje se sumnja da je počinio u selu Rudice, opština Klina.

Kako su odmah nakon hapšenja preneli prištinski mediji, Mehmetaj, poreklom iz sela Rudnica, već 25 godina živi u Švajcarskoj. 

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije saopštilo je juče da je podiglo optužnicu protiv N.M., zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ u saizvršilaštvu iz člana 22 KZ SRJ, na teritoriji sela Rudnice, tokom juna i jula 1995. godine.

Pojedini mediji preneli su da je reč upravo o Mehmetaju, koji se i dan danas nalazi u pritvoru a zbog „opasnosti od bekstva“.

Pročitajte još:

Srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu za ratne zločine na Kosovu

Mediji u Prištini: Mesec dana pritvora u Srbiji za Nezira Mehmetaja

Zabranjen ulaz Selakoviću na Kosovo zbog hapšenja Mehmetaja; Đurić: Hajdučija i antipravno ponašanje

Treći put ukinuta odluka za puštanje Mehmetaja uz jemstvo

RTS: Sud bi da pusti Mehmetaja uz jemstvo, tužilaštvo ulaže žalbu

Mehmetajev advokat: Tužilaštvo nema dokaze samo je pitanje vremena kada će biti oslobođen

Pacoli: Uhapšen Albanac na Merdaru; Srpsko tužilaštvo: po poternici za ratni zločin

EU: Za krivična dela treba da se sudi pred sudovima u prebivalištu osumnjičenihPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.