Od danas E-upis osnovaca, ne i na Kosovu i Metohiji

Foto: N1

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počeo je danas i trajaće do 31. maja. Novina od ove godine je ta da će roditelji moći svoju decu da upišu u škole elektronskim putem, bez dostavljanja izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde o prebivalištu roditelja. Međutim, za razliku od centralne Srbije, gde je, kako je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio, već 1.000 roditelja danas iskoristilo mogućnost da svoju decu upiše u školu elektronskim putem, iz osnovnih škola na Kosovu i Metohiji kažu da još uvek nisu sigurni u to da će elektronski upis od ove godine početi sa primenom i na ovim prostorima. 

Dok su ranijih godina za upis đaka u osnovne škole u Srbiji, roditelji morali da dostave izvod iz matične knjige rođenih, dokaz o prebivalištu roditelja, uverenje o pohađanju predškolskog programa kao i dokaz o lekarskom pregledu deteta, od danas moguće je izvršiti elektronski upis bez dostavljanja prva dva dokumenta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, kako prenosi Beta, da „iskreno uživa“ u tome što je počeo sa radom elektronski upis đaka u osnovne škole i najavila da će naredne godine roditelji moći da upišu decu u školu samo sa ličnom kartom. 

Ona je obilazeći osnovnu školu „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu novinarima rekla da je zadovoljna zbog toga što roditelji više ne moraju da sakupljaju papire koje država već ima da bi decu upisali u školu.

„Verujete da iskreno uživam u svemu onome što znači da smo ukinuli makar jednu nepotrebnu, opterećujuću i glupu administrativnu birokratsku proceduru za naše građane“, kazala je ona.

„Za razliku od projekta e-beba koji smo postepeno uvodili, danas svih 1.229 osnovnih škola u Srbiji počinju da koriste ovaj sistem“, poručio je danas direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije Mihailo Jovanović, prenosi Beta.

Škole na KiM nisu spremne, problem izmeštene matične službe

S druge strane iz osnovnih škola na Kosovu i Metohiji, kažu da nisu sigurni u to da li će se elektronski upis osnovaca sprovesti i na ovim prostorima u toku ove godine.

„Trenutno mislim da neće moći. Bilo je u planu da se objavi neka aplikacija gde bi škola mogla da uđe i da naruči taj elektronski izvod međutim to još nije stiglo. Za sada, funkcionisaćemo kao i prošle godine, ako se nešto ne promeni ovih dana“, rekao je u izjavi za KoSSev direktor OŠ „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku, Aleksandar Lazarević.

U osnovnim školama na KiM preko 11.000 učenika

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavljenih KoSSevu, u sistemu Republike Srbije na teritoriji 21 opštine na KiM funkcioniše 67 osnovnih škola, kao i jedna kombinovana škola za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici. Ove škole trenutno pohađa 11.163 učenika, na koje je raspoređeno 2.319 nastavnog osoblja.

„Nama je stigao dopis da je formiran poseban softver, da je matična knjiga umrežena, da se elektronski može dobaviti dokumentacija za upis u prvi razred, ali s obzirom na okolnosti, mesto gde živimo, ne znam kako će to funkcionisati. Možda će od naredne godine to u potpunosti zaživeti ali za ovu školsku godinu biće po starom. Videćemo kako će to funkcionisati“, rekla je za KoSSev pedagog u OŠ ,,Kralj Milutin“ u Gračanici, Jelena Stević.

Iako od danas nije moguće elektronskim putem upisati osnovce u škole na Kosovu i Metohiji, direktor OŠ „Sveti Sava“ Milorad Jovanović  u izjavi za KoSSev kaže da „ne očekuje tu velike probleme“, i misli da će to „završiti“.

„Reč je o elektronskom pribavljanju, znači, ukoliko mi budemo u stanju, koliko naše opštine, i koliko je baza ažurirana za Sever Kosova, mi ćemo probati da to škole odrade, a ako ne, onda će roditelji doneti bilo kakvu kopiju izvoda rođenih i državljanstva pa ćemo na osnovu toga, ali ćemo probati da postupimo u skladu sa zakonom, kako je propisano“, kaže Jovanović.

Naveo je da se matična služba za građane Kosovske Mitrovice nalazi u Kraljevu, i da uspeh ovog procesa „zavisi od toga koliko je to ažurirano“. Najavljuje da će stupiti u kontakt sa matičnom službom u Kraljevu preko opštine, i kako kaže, videti ako je to jednostavna stvar da se odradi, odradićemo mi, ništa nas ne košta“.

Kaže da, s obzirom na to da se radi o novoj odluci, još uvek nisu proveravali svoje kapacitete.

,,Mi ćemo sada proveriti da li mi to možemo da izvedemo, a nadam se da ćemo moći, tako da to je na kraju obaveza škole koja je propisana zakonom od ove školske godine, i mi ćemo postupati u skladu sa zakonom. Jedino ako bude neka komplikacija, da li će to biti dostupno, mreže, internet i ako to budemo mogli da radimo, radićemo, a ako ne, tu će nam pomoći roditelji pa ćemo završiti sve“, zaključio je Jovanović.

U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.  

U Kosovskoj Mitrovici preko 150 predškolaca ove godine upisaće prvi razred, preko 80 u Gračanici, a preko 70 u Zubinom Potoku. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.