Vlada Srbije: Gujon imenovan za v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom

Arno Gujon
Arno Gujon

Francuski humanitarni aktivista, Arno Gujon, imenovan je danas za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u sklopu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Odluka je doneta na današnjoj sednici vlade.

„Arno Gujon je osnivač nevladinih organizacija ‘Solidarnost za Kosovo’ i ‘Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji’, realizovao je brojne akcije pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji, i bio aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetili su i da je autor i koautor četiri knjige o Srbiji i KiM i dobitnik brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj – između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge.

Gujonova organizacija Solidarnost za Kosovo aktivna je širom Kosova, a aktivan je bio i on lično dok mu početkom septembra 2018. godine nije zabranjen ulazak na Kosovo na neodređeno vreme. Ova organizacija je u međuvremenu nastavila da sprovodi humanitarne akcije u srpskim sredinama na Kosovu.

Arno Gujon je najpoznatiji Francuz u Srbiji, državljanin Srbije takođe. Jedna je od najpopularnijih ličnosti savremene srpske javne scene. Pre tri godine, nakon gostovanja Gujona na Tv N1 u delu srpske javnosti otvorilo se pitanje njegovog političkog aktivizma u ultra-desničarskom i zabranjenom pokretu Identitaraca u Francuskoj, a o čemu se tada prvi put progovorilo u srpskim medijima. Gujon je tada optužio Tv N1 da skoro uopšte i ne govori o teškim uslovima u kojima žive Srbi iz kosovskih enklava; da je godinama bezuspešno pokušavao da ode na nju i o tome govori, te da je intervju je bio cenzurisan. Opširnije o tome pročitajte u: Gujon i N1: Medijsko usijanje u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.