Stejt Department: SAD će podržati rad na sporazumu usmerenom ka uzajamnom priznavanju

„Sjedinjene Američke Države spremne su da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usmerenom ka uzajamnom priznavanju“, oglasio se američki Stejt department.

Nakon najave o nastavku razgovora u Briselu 11. maja, poručuju da podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU i podstiču strane da se ponovo uključe u ovaj proces „sa osećajem hitnosti“ da se pozabave i tehničkim i političkim pitanjima.

„Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u znak podrške cilju pune normalizacije“, dodaju ujedno iz Stejt Departmenta.

Poručuju da su SAD posvećene pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama.

Dodaju i da rade sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi – kao i na promociji nezavisnih medija i živahnog civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročan i stalan cilj cele Evrope, slobodne i mirne.

„Posvećeni smo pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube sopstvena regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prinudi kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe želimo da pomognemo regionu da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od zloćudne prakse Kine“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da SAD cene partnerstva u odbrambenom i bezbednosnom prostoru, uključujući i njihove najnovije saveznike u NATO-u – Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Pozdravljaju i napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle na kritičnim reformama, te ističu da nastavljaju da podržavaju otvaranje pregovora o pristupanju EU sa ove dve zemlje u junu.

Komentarisali su i spekulacije o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

„Nedavne neopravdane spekulacije o promeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuju da podstaknu nestabilnost u regionu i pobude sećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora se zasnivati na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naglašavaju iz Stejt departmenta.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sredinom aprila non-pejper koji je, kako su tada naveli, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, i to još u februaru. U ovom dokumenut su, između ostalog, iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

I dok Stejt department komentariše spekulacije o promeni granica na Zapadnom Balkanu, u javnosti je procureo još jedan navodni non-pejper – ali konkretno o rešavanju kosovskog pitanja.

Dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Koha Ditore koja je i objavila ovaj dokument, javila je da je reč o planu koje su pripremile Nemačka i Francuska, ali i da nisu uspeli da potvrde autentičnost. Sa druge strane, naveli su da su „neke“ diplomate „manje-više potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Navode ovog medija demantovale su jutros francuska i nemačka ambasada u Prištini, dok je Evropska unija poručila da on ne odražava njihov stav, te da im takav dokument nije dostavljen.

Pročitajte još:

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.