Edi Rama proglasio pobedu na izborima u Albaniji; Demokrate: Bitka je tek počela

Rama Baša
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Albanski premijer, Edi Rama, proglasio je „najlepšu pobedu“ na parlamentarnim izborima i rekao da je osvojio „istorijski“ treći mandat. Sa druge strane, stiže poruka demokrata – „bitka je tek počela, demokratija će pobediti“.

„Potukli smo rekord. Hvala vam što ste imali poverenja u mene da idem u treći mandat“, rekao je Rama pred hiljadama pristalica okupljenih u centru Tirane, dva dana posle izbora.

Rama je ranije pozvao pristalice da proslave njegovu pobedu na glavnom trgu u Tirani posle uspeha socijalista na nedeljnim izborima, što će mu omogućiti da ima treći premijerski mandat, što se prvi put dogodilo u Albaniji.

Prema zvaničnim rezultatima na osnovu prebrojanih 95 odsto glasačkih mesta, Socijalistička partija osvojila je 48,6 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, što je oko deset odsto bolje od opozicije okupljene oko demokrata desnog centra.

Prema projekcijama Centralne izborne komisije, Socijalistička partija će imati 74 od 140 mesta u parlamentu, odnosno apsolutnu većinu, što omogućuje Ediju Rami da bude prvi predsednik vlade koji je osvojio treći mandat.

Prema izbornoj komisiji, Demokratska stranka Ljuljzima Baše, udružena sa još desetak partija, osvojila je 39,4 odsto glasova, odnosno 59 mesta.

Baša za sada nije priznao poraz. Šta više, poručuje da je „bitka tek počela“, te da će demokratija pobediti.

„Jači smo i odlučniji i borićemo se svakog dana, svakog trenutka da odbranimo demokratiju, za bolju budućnost. Bitka je tek započeta i vodićemo je do kraja. Demokratija će pobediti, Albanija će pobediti“, izjavio je danas Baša, prenose prištinski mediji.

Ova stranka zatražila je ujedno od Centralne izborne komisije snimke sa svih biračkih mesta.

Poručuju da su prikupili podatke o „ozbiljnim kršenjima izbornog procesa“, a posebno tokom faze prebrojavanja glasova.

Sa druge strane, partija MSI predsednika Iljira Mete, bivšeg socijaliste koji je postao žestok Ramin protivnik, u velikom je padu u odnosu na prethodne izbore sa manje od sedam odsto glasova i četiri mesta u parlamentu.

Evropska unija pozdravila je „dobru organizaciju“ izbora u Albaniji i pozvala stranke da poštuju rezultate.

Od kraja komunizma u Albaniji početkom devedesetih izborni rezultati su sistematsko osporavani i obično izazivaju sumnje u proneveru.

Pročitajte još:

Rama gubi izbore?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.