Priština potražuje bronzanu fibulu; Beograd: Zahtev bez ikakvog osnova

Bronzana fibula,aretfakt
FOTO: Kosovsko ministartsvo kulture

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavilo je sa sprovođenjem svoje online kampanje potraživanja artefakata od Srbije.

Objavili su novu fotografiju predmeta, za koji takođe tvrde da je među 1,247 koje „Srbija ilegalno drži“.

Priština sada traži bronzanu fibulu iz četvrtog veka, a za koje navodi da je pronađena u ostacima starog rimskog grada Municipium dardanoruma, a koji se nalaze kod Sočanice.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovo su poručili iz kosovskog ministarstva kulture.

Reč je o šestom potraživanju artefakata kosovskog ministarstva kulture, omladine i sporta ovog meseca uz objavljene fotografije.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnom periodu se u više navrata oglašavalo i srpsko ministarstvo kulture, navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.

Ovog puta su objavili fotografiju manastira Svete Trojice u Mušutištu, uništen eksplozivom 1999. godine uz poruku da su zahtevi Prištine „očigledno licemerje“, posebno zbog tragične sudbine stotina spomenika kulture na KiM.

Dodaju da su konvencije UNESCO-a, na koje se Priština poziva, uspostavljene upravo da bi se sprečili, ublažili ili otklonili efekti uništavanja kulturnog nasleđa – „kojima je decenijama sistematski izložena srpska baština na Kosovu i Metohiji“.

Više o ovim potražnjama Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici Kulturna baština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.