Stano: Znatni napredak bio bi konačni sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum između BG i PR

FOTO: N1

„Znatni napredak bio bi kada bismo imali konačni sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine, o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“, kazao je danas portparol EU Peter Stano. Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, dodao je takođe.

Nikada nismo kazali da će biti potpisa, nikada nismo rekli da će biti značajnog napretka, objasnio je danas Stano u odgovoru na novinarsko pitanje zašto nije bilo „slavlja i potpisa za ovakav napredak“.

Ipak potvrdio je da je juče postignut napredak, a napredak je taj da su predlog prihvatile strane, koje su se složile da nisu potrebni dalji razgovori.

„Tako da on postaje sporazum, sporazum o putu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i radićemo sa stranama kojima ćemo pomoći u njegovoj primeni“, naveo je dalje Stano.

Stano je ponovio i na današnjoj konferenciji ono što je kazao Borelj, pre svega da su se strane dogovorile da neće biti daljeg razgovora o predlogu. Čak ni na ponovljeno pitanje novinara da li je u redu da se kaže da su se Beograd i Priština saglasili sa sporazumom, Stano je ponavljao upravo ono što je i Borelj sinoć kazao.

Na predlogu, koji sada postao sporazum, preostaje da se radi na drugom delu, a to je dogovoru o njegovoj primeni.

„Ono što je dogovoreno jeste to da će biti neophodni dalji razgovori o evropskom predlogu koji je sada Sporazum o putu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. To je dogovoreno. Nisu potrebni dalji razgovori o ovom dokumentu. Takođe, dogovoreno je to da su strane iskazale svoju spremnost da nastave sa primenom ovog sporazuma. To je ono na čemu sada radimo“.

Podsetio je na planirani dolazak specijalnog evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, te planirani novi susret na visokom političkom nivou.

Na pitanje slovenačkog novinara da li ovaj dogovor vodi uzajamnom priznavanju Srbije i Kosova, Stano kaže da je odgovor „ne“.

„Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, odnosa između Srbije i Kosova, a sadržina normalizacije treba da bude definisana između dve strane i to oni treba da urade. EU olakšava dijalog. Mi im ne diktiramo šta moraju da urade, mi pomažemo u duhu evropske zrelosti i kompromisa za dobrobiti ljudi, ali cilj i mandat Unije je da im pomogne da stignu do finalnog sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg dogovoru o normalizaciji odnosa“, naglasio je Stano.

Stano je naglasio da su podsetili obe strane da i svi prethodni sporazumi moraju da se primene, dok su se strane složile da neće preduzimati „nekoordinisane akcije“.

Više o pregovorima u Briselu:

O evropskom predlogu/sporazumu: Šta se (nije) izgubilo u prevodu

Bisljimi: Potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje i poštovanje prava manjina

Vučić: Izborili smo se za budućnost Srbije u miru

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.