Sporazum o uspostavljanju Specijalnog suda stupio na snagu

Sporazum o uspostavljanju Specijalnog suda za zločine na Kosovu stupio je na snagu 4. februara, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Službenog glasnika Kosova, ali kosovski mediji prenose tek danas. Odlazeća kosovska predsednica Atifete Jahjaga prethodno je, 3. februara, potpisala dekret "međunarodnog sporazuma" između Kosova i Holandije za uspostavljanje Specijalnog suda, a sam sporazum pod zvaničnim nazivom "Privremeni sporazum između Republike Kosovo i Kraljevine Holandije o organizovanju Specijalne izmeštene sudske institucije Kosova u Holandiji" su još ranije potpisali tadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači i holandski ambasador u Prištini Geri Vilems (Gerrie Willems).

Sredinom januara, holandska vlada je potvrdila da će ovaj specijalni sud za zločine počinjene tokom i neposredno nakon rata na Kosovu biti uspostavljen ove godine u Hagu, ne preciziravši i kada. Sud će biti smešten u zgradi bivšeg EUROPOL-a, ali tek onda kada se ovaj objekat bude proširio za sudnicu, a dok se to ne desi, sud će biti smešten na drugom mestu u Hagu. Sud će se finansirati iz fondova Evropske unije. Sastojaće se od međunarodnih sudija, a biće osnovan u skladu sa kosovskim zakonima. On neće biti međunarodni tribunal, već "nacionalni sud Kosova koji radi van Kosova" i radiće u skladu sa najvišim međunarodnim standardima procesnog prava. Osuđena lica neće izdržavati kazne u Holandiji. 

Sud je prevashodno osnovan za suđenje pripadnicima "Oslobodilačke vojske Kosova" za koje se veruje, odnosno prikupljaju dokazi da su počinili ratne zličine.

"Sud će suditi za teške zločine koji su navodno počinjeni u periodu 1999-2000 od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova protiv etničkih manjina i političkih protivnika. Ovo je osetljivo pitanje na Kosovu. Moguće osumnjičene delovi kosovskog društva mogu videti kao borce za slobodu, dok se svedoci na Kosovu mogu osećati ugroženim. To je razlog zašto je razmatrana opcija za suđenje ovih slučajeva van Kosova," navela je holandska vlada u svom saopštenju u januaru.

Tokom protekle godine, kosovske vlasti su dobijale snažne međunarodne poruke da budu kooperativne u procesu formiranja ovog suda. I više visokih zvaničnika koji su bili u poseti Kosovu, naročito u prvoj polovini 2015., preneli su poruku o potrebi formiranja ovog suda, a više analitičara sukob između kosovskih vlasti i opozicije, odnosno blokadu rada parlamenta tokom čitave prošle i ove godine tumači kao vrstu otpora za formiranje Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

Osnivanje Specijalnog suda usledilo je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.