Tužilaštvo Specijalnog suda demantuje ostavku Džeka Smita

Džek Smit, Specijalni tužilac
Foto: scp-ks.org

„Izveštaj je netačan“, kratak je odgovor portparola Tužilaštva specijalizovanih veća za ratne zločine na Kosovu, Kristofera Beneta na upit KoSSeva o navodima o ostavci glavnog tužioca, Džeka Smita.

Ranije jutros, Gazeta Express prenela je, pozivajući se na Fejsbuk status bivšeg savetnika Kadrija Veseljija, Bljerima Ljatifija (Blerim Latifi), da će glavni tužilac Specijalnog suda, Džek Smit podneti ostavku kako bi se pridružio predsedničkoj kampanji u SAD, te da će zbog izbora novog tužioca, podizanje optužnica biti odloženo do sledeće godine.

Kadri Veselji, osnivač OVK i predsednik PDK, jedan je od više stotina ljuti ispitanih od strane Kancelarije specijalnog tužioca. On je ispitan 4. decembra ali nije poznato u kom svojstvu. Ranije se u kosovskoj javnosti spekulisalo da je on već bio ispitan u Ljubljani, te navode iznosili su bivši poslanici u kosovskoj skupštini, Miljaim Zeka i Rada Trajković.

Pred Specijalnim sudom u Hagu nalaze se najmanje dve optužnice za ratne zločine počinjene na Kosovu u periodu 1998-2000, a čiji rok za potvrdu od strane suda ističe u julu.

Džek Smit imenovan je u maju 2018. na funkciju Specijalnog tužioca i nasledio je takođe američkog tužioca Dejvida Švendimana.

Povezani članci:

Najavljeno podizanje još jedne optužnice u Hagu

Specijalni sud nastavlja sa radom tokom pandemije, prve optužnice se očekuju u juluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.