Džefri Najs: UN ne može da formira Specijalni sud za Kosovo

Ne može se dogoditi da Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova formiraju Ujedinjene nacije i formiranje ovog suda neće doneti nikakvu korist za Kosovo, već će služiti interesima Srbije – izjavio je nekadašnji glavni tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, Džefri Najs, a prenelo više kosovskih medija. Ova izjava nekadašnjeg tužioca Haškog suda usledila je nakon niza poruka iz međunarodne zajednice kosovskim zvaničnicima da će ovaj sud, ukoliko ga svojim glasanjem kosovska skupštine ne formira, formirati UN, ali i dva dana pred drugo glasanje poslanika kosovske skupštine o ustavnim amandmanima za formiranje Specijalnog suda.

"Ako Skupština Kosova ne odobri Sud, ono što kao pretnja dolazi jeste da bi o tome mogle da odluče Ujedinjene nacije kroz Savet bezbednosti. Postoje ljudi koji veruju da bi to bilo bolje, jer bi to bilo telo UN-a koje će uzeti u obzir sve strane i tako dalje. Ali, ipak, ovo se ne može desiti – ne može da se desi da UN uspostavi takav sud i često čujem ljude koji kažu da je malo verovatno da bi UN bio u stanju da to uradi u bilo koje vreme," rekao je Najs.

Ukoliko sud ne formira Kosovo, formiraće ga UN

Ono što je glavna poruka međunarodne zajednice kosovskim zvaničnicima bila, pored toga da Specijalni sud mora da se formira, jeste da ukoliko kosovski poslanici ne glasaju za njegovo formiranje, onda će sud uspostaviti Ujedinjene nacije, a što bi bilo loše za Kosovo. To je bila i jedna od poruka američkog kongresmena, Eliota Engela, tokom njegove nedavne posete Kosovu.

"Suda će biti, ali će on biti ili kosovski, ili međunarodni sud. Ako ovde ne bude postojao specijalni sud, ne sumnjam da će ga formirati UN. Ako se to dogodi, bilo bi veoma teško za Kosovo, jer veći broj zemalja nije prijateljski za Kosovo," rekao je on tada. 

On je u televizijskom intervju, kako prenose kosovski mediji, naveo i da Specijalni sud "ne može doneti nikakvu korist za sliku Kosova", to jest, "barem ne u kratkom roku", već da će taj sud, koji se "nameće iz političkih razloga", služiti srpskim interesima.

"To neće doneti nikakvu korist, a zapravo će služiti interesima Srbije. Moram da ponovim, to se nameće iz političkih razloga…," rekao je on.  

Najs je dodao i da ostaje nejasno koje su koristi koje će imati Kosovo stvaranjem ovog suda, "pored uklanjanje fleka koje se pripisuju zemlji objavljivanjem izveštaja bivšeg senatora, Dika Martija," ali istovremeno "preporučuje političkim liderima zemlje da traže pojašnjenje kako bi se znale koristi i gubici Kosova stvaranjem ovog suda."

A na pitanje da li ima dobrih razloga da se ne osnuje Specijalni sud, Najs je odgovorio:

"Ne znam, u potpunosti zavisi šta se očekuje da će biti korist Kosova od osnivanje Suda, ili šta je posledica ukoliko se ne formira."Pročitajte još: 

Skupština Kosova u ponedeljak glasa o Specijalnom sudu; "Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu" nije ušla u dnevni red​

Ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda danas pred kosovskom vladom

Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

Kosovo zvanično pokrenulo proceduru formiranja Specijalnog suda; ukloniti "taman oblak koji visi nad Kosovom" posle izveštaja Saveta Evrope Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.