Najavljeno podizanje još jedne optužnice u Hagu

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Nakon što je u februaru obavestio predsednicu da će pokrenuti prve postupke pred Specijalizovanim većima u Hagu za zločine na Kosovu, Specijalni tužilac pokreće još jedan postupak.

Tužilac je, kako je saopšteno iz ovog suda, 23. aprila obavestio predsednicu da namerava da pokrene još jedan postupak pred Specijalizovanim većima i istovremeno zatražio i da se odredi sudija za prethodni postupak, što je u međuvremeno i učinjeno, ali bez detalja o samom sudiji.

Iako u saopštenjima ovog suda ni prvi put ni sada nije neposredno potvrđeno da je u pitanju podizanje optužnice, sada se navodi da je predsednica suda „odredila sudiju za prethodni postupak da ispita novu optužnicu koju je podneo specijalizovani tužilac“.

„Sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak“, takođe je navedeno.

Specijalni tužilac je Džek Smit (Jack Smith), američki tužilac s iskustvom u istragama visokih političkih ličnosti, kao i u međunarodnim krivičnim istragama. Imenovan je na tu funkciju 7. maja 2018. kao naslednik Dejvida Švendimana (David Schwendiman), a dužnost je preuzeo 11. septembra 2018. godine.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, samo 250 bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine, među njima i više desetina visoko pozicioniranih pripadnika nekadašnje OVK, koji su sada na visokim političkim, odnosno institucionalnim funkcijama.

Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše oslobodilačke vojske Kosova, formiran je za procesuiranje predmeta zločina počinjenih za vreme i posle oružanih sukoba na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine.

Sud je deo pravosudnog kosovskog sistema, ali će se suđenja odvijati u Hagu, u Holandiji i baviće se zločinima koje su počinili pripadnici OVK nad civilima, kosovskim Srbima, ali i pripadnicima ostalih zajednica, kao i nad Albancima, koji su navodno bili saradnici režima Republike Srbije.

Jedan od najznačajnijih zadataka Suda biće da se rasvetle tvrdnje iznete u izveštaju Specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, usvojenog u januaru 2011. godine.

U Martijevom izveštaju se rukovodstvo OVK, uključujući i sadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija, optužuje za umešanost u „trgovinu ljudskim organima, otmice i zlostavljanje zarobljenika“ tokom sukoba na Kosovu.

Ovaj sud je još od svog osnivanja 2015, na meti kritika i pokušaja opstrukcije nekadašnje OVK, odnosno dela kosovskih zvaničnika i institucija, a ovih se dana u kosovskoj javnosti dešava pravi potres nakon što je izjava sada već bivšeg Kurtijevog savetnika Škeljzena Gašija (Shkelzne Gashi) da su pojedini pripadnici OVK činili zločine naišla na lavinu osuda, zbog čega ga je Kurti i otpustio kao svog savetnika.

Prema Ustavnom amandmanu Kosova iz 2015. na osnovu kog su formirana Specijalizovana veća, kako je nedavno preneo RSE, petogodišnji mandat ovog suda ističe sledeće godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.