Zeka: Specijalni sud će otkriti strašne stvari u biografijama „heroja“ koji su bili udbaši

Reakcije na prva hapšenja Specijalizovanog tužilaštva Kosova za sada su skromne imajući u vidu raniji otpor i negodovanje većeg dela kosovske javnosti zbog formiranja ovog suda koji se percipira kao rezultat navodne srpske propagande. Međutim, među prvima koji se oglasio i koji nastavlja da se oglašava je i bivši poslanik kosovske Skupštine, Miljaim Zeka. Zeka u sudu vidi telo koje će prvenstveno otkriti one „koji su ubijali albanske dijamante“.

Potencijalna politički motivisana ubistva, uglavnom LDK aktivista tokom rata, a posebno posleratna, dugo su bila tabu tema na Kosovu. Međutim, poslednjih godina, a posebno sa aktivnijim istragama Specijalizovanog tužilaštva, više javnih figura na Kosovu govorilo je upravo o ovome. Među njima, pored Zeke, prednjačio je i još jedan bivši poslanik – Gani Geci. Oglašavala se i porodica ubijenog Hakija Imerija i drugi.

Da bi sud mogao da ogoli one koji su ubijali „albanske dijamante“ i „veličinu kakav je bio Avni Rustemi, smatra i Miljaim Zeka – „pojaviće se patriotski slepi miševi i patriotski špijuni“, najavljuje.

„Šokantne će se činjenice obelodaniti o mnogima koje smo smatrali herojima, među njima ima i onih koji su zaista proglašeni takvima, ali zapravo su ceo život radili i delovali protiv interesa Albanaca i u ime Srbije“, napisao je sinoć u drugoj reakciji na Fejsbuku.

Iznosi ocenu da će oni koji će se pojaviti pred Specijalizovanim većima biti „ komandanti OVK, koji su noću nosili srpsku uniformu“, što su, kako tvrdi Zeka – Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i mnogi drugi znali.

„Specijalni sud neće kažnjavati ljude samo fizički, već i moralno. Pojaviće se šokantni dokumenti i dokazi za mnoge udbaše koje smo smatrali rodoljubima i koji su pretvoreni u nacionalne heroje. Oni koji su bili dijamanti (stajavši pred Srbijom, prim.red.) u lice Srbije, kao takvi će se i vratiti. Nijedna kanta za smeće Srbije ne može da izbledi njihov sjaj“, smatra on.

Prva javno objavljena optužnica Specijalizovanog tužilaštva protiv nekog „OVK“ starešine ne navodi imena i nacionalnost žrtava, mučenja i ubijanja za koje se tereti Saljih Mustafa. Međutim, u bazi podataka Fonda za humanitarno pravo, sve žrtve zavedene su kao preminule u Zalašu ili preminule na nekom drugom mestu, ali su poreklom iz Zalaša, su Albanci, odnosno Albanke.

S druge strane, u obrazloženju naloga za hapšenje, koje je potpisao sudija Nikolas Gilo, navodi se da je hapšenje Mustafe bilo neophodno usled tri razloga: da je moguće njegovo bekstvo jer je bio upoznat sa optužbama protiv komandanata „OVK“ operativne zone „Lab“, da postoji mogućnost da ometa proces i „imajući u vidu njegovo ponašanje u prošlosti, može da počini još zločina, budući da se javno hvalio svojim egzekucijama Srba, time pokazavši da postoji rizik da može pribeći i fizičkom nasilju i pretnjama fizičkim nasiljem protiv žrtava i svedoka“.

Podsećamo, Salih Mustafa uhapšen je juče u Prištini, a kako je kasnije saopšteno iz Tužilaštva tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo. Optužnica protiv Mustafe predata je 14. februara ove godine, dok je 20. marta glavni tužilac podneo revidiranu optužnicu koja je potvrđena 14. februara.

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.