Šoši: SPC na Kosovu ima i političku ulogu – produžena ruka Vlade Srbije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, prošlonedeljno izdanje)

Salji Šoši (Sali Shoshi), poznavalac kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, rekao je da je Srpska pravoslavna crkva dobila mnoga prava na Kosovu.

Govoreći u četvrtak na KTV „60 minuta“, o pokušaju ove Crkve da služi liturgiju u pravoslavnoj crkvi u kampusu prištinskog univerziteta, a koji je zaustavila Kosovska policija, Šoši je rekao da su prava ovoj crkvi data na osnovu tri zakona.

„Zakonom smo ponudili veoma napredna prava srpskoj zajednici u odnosu na kulturnu baštinu. Postoje tri zakona koji garantuju zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa – Zakon o posebnim zaštićenim zonama, Zakon o istorijskom centru Prizrena i Zakon o selu Velika Hoča“, rekao je Šoši.

On je rekao da Vlada Kosova ne bi trebalo da dozvoli da se u dijalogu sa Srbijom razgovara o pitanju kulturnog nasleđa.

Povodom pokušaja održavanja liturgije u četvrtak u hramu Hrista Spasa u kampusu UP, Šoši je rekao da je Srpska pravoslavna crkva produžena ruka srpske vlade i da namerava da provocira, a zatim preuzme ulogu žrtve.

„Institucija Srpske pravoslavne crkve, mimo svoje duhovne i verske uloge, ima još jednu ulogu na Kosovu – političku. To je produžena ruka srpske vlasti i u toj ulozi je glavni cilj da se provocira, a zatim preuzme ulogu žrtve. Izabrana je lokacija poput one ovde u Prištini, na kojoj je izgrađena (crkva prim. red.) devedesetih godina prošlog veka, u godinama kada su Albanci bili potpuno isključeni iz sistema i kada je Miloševićev režim, ne pitajući nikoga, uzeo univerzitetsko zemljište i ustupio ga Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U normalnoj situaciji, Srpska pravoslavna crkva bi trebalo da se izvini i dobrovoljno da odustane od bilo kog zahteva da ima vlasništvo nad tom crkvom ili lokacijom. Ova institucija, koja ima mnogobrojna prava na Kosovu, zloupotrebljava tu ulogu i ona prava koja joj je dala ova država i ove institucije“, rekao je Šoši.

Kosovska policija saopštila je u četvrtak da osim liturgije u pravoslavnoj crkvi u Bardošu u Prištini, nije bilo drugih najavljenih aktivnosti.

Ranije tokom dana, Pravoslavna crkva se požalila da policija nije dozvolila održavanje liturgije u kampusu UP povodom Spasovdana.

Policija je potvrdila da je u četvrtak ujutro zaustavila automobil sa tri osobe i da ih je nakon radnji provere pustila.

KoSSev: Nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini godinama je tema napisa u kosovskim medijima i u obraćanjima političara. Učestale su poruke da je reč o nezakonito izgrađenom hramu koji vezuju za vreme Slobodana Miloševića, usled čega su i pokretane inicijative za njegovo rušenje, kao i sudski postupci.

Sa druge strane, Eparhija raško-prizrenska navodi da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvorima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, a da je dokumentacija i u vezi sa gradnjom hrama, kao i sa vlasništvom nad zemljištem dostavljena i svim međunarodnim institucijama na KiM-u.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više je puta bio izložen napadima i pokušajima miniranja, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“.

Crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

U ovoj crkvi je juna meseca prošle godine, nakon 23 godine, po prvi put obeležena hramovna slava, kada je vladika raško-prizrenski Teodosije održao liturgiju u prisustvu nekolicine vernika, a što je u Prištini protumačeno kao provokacija.

Odmah zatim usledili su protesti, dok su ujedno i ispisani grafiti na vratima nedovršene crkve „Isus mrzi Srbe“ i „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“.

Pročitajte još:

Eparhija: Sprečavanjem održavanja liturgije krše se verske slobode i pravo pristupa imovini SPC

Prištinski paroh: Sprečeni smo da služimo liturgiju u hramu Hrista Spasa; KP: Zaustavili smo auto i potom ga pustili

Vučić o sprečavanju održavanja liturgije u Prištini: Bahatost i arogancija, šta ja tu da radim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.