Prištinski paroh: Sprečeni smo da služimo liturgiju u hramu Hrista Spasa; KP: Zaustavili smo auto i potom ga pustili

Vest je ažurirana

13:30 – U međuvremenu, povodom jutrošnjeg događaja u Prištini, za prištinske medije oglasili su se iz Kosovske policije, navodeći da su jutros u 4.30 zaustavili automobil u centru grada u kojem su se nalazile tri osobe, od kojih dvoje „stranih državljana“.

Iz KP tvrde da su nakon odrađenih provera, putnike pustili da nastave put, bez iznošenja detalja o celoj situaciji, kao i tome da li su putnici bili zapravo sveštenici.

Sa druge strane, kako prenosi Gazeta Express, iz poilcije navode da im osim za održavanje liturgije u selu Bardoš u opštini Priština, nisu stigle druge najave za održavanje verskih aktivnosti.

„Danas oko 04.30 časova patrolna jedinica policije tokom obavljanja redovnih poslova u zoni centra zaustavila je automobil sa tri osobe, od kojih su dve strani državljani. Policija je sprovela neophodne provere i oni su potom pušteni da nastave dalje. Što se tiče zahteva za bilo kakvu versku aktivnost, osim liturgije pravoslavne crkve koja se još uvek održava u selu Bardoš u opštini Priština, nemamo druge najavljene aktivnosti. Ova aktivnost je najavljena i, što se nje tiče, policija prati događaj kako bi se olakšao normalan tok“, naveli su iz KP u odgovoru za prištinske medije.

10.11 – Kosovska policija sprečila je sveštenstvo da jutros u hramu Hrista Spasa održi liturgiju povodom praznika Spasovdana, kazao je za KoSSev, prištinski paroh, Staniša Arsić. O jutrošnjem događaju u Prištini izvestila je i Kancelarija za KiM. U vezi sa ovim navodima, KoSSev je u više navrata i na više načina pokušavao da stupi u kontakt sa policijom u Prištini, ali do objavljivanja vesti nismo uspeli da dobijemo zvaničnu izjavu.

Arsić je za KoSSev kazao da je jutros oko pola 5, sa sveštenikom Zoranom, krenuo da služi liturgiju u hramu u Prištini.

„Taman smo stigli do crkve da otključamo vrata, iza nas se pojavio prvo jedan policajac, a nakon njega došlo je još makar sedmoro. Tražili su nam dokumenta da nas legitimišu. Iako su govorili na albanskom koji ja ne razumem baš najbolje, shvatio sam da neće da nam dozvole da otključamo crkvu. Nakon toga, ubrzo su nam vratili dokumenta“, kazao je prištinski paroh.

Arsić je pokušao od njih da dobije informaciju, međutim, prema njegovim rečima, većina ga je ignorisala, a jedan službenik mu je spominjao svetla na automobilu.

„Spominje nešto sa svetlima na automobilu. ‘U tri sata sa ugašenim svetlima’, što nije istina. Kod crkve sam bio u pola 5, a svetla mi nisu bila ugašena, prosto zbog saobraćaja“, navodi on.

Dodaje da je dok je bio ispred crkve, pokušao da stupi u kontakt sa poznanicima, koji bi mu pomogli makar oko prevođenja.

„Nisam uspeo da dobijem nikoga. A oni (policajci) jednostavno nisu dozvolili (da se uđe u crkvu). To nije zvanično crkveno i ne može“, navodi Arsić ističući da su i on i otac Zoran bili u crkvenoj mantiji, ne u civilu.

Nakon ovoga, sveštenstvo se uputilo u crkvu Svetog Nikole, gde je presečen slavski kolač i služena liturgija.

Da je sveštenstvo jutros sprečeno da služi liturgiju u hramu u Prištini, potom je saopštila i Kancelarija za KiM, navodeći da su sa sveštenicima bili i vernici.

„Kada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju. Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija“, navode iz Kancelarije.

Tvrde da je i ovaj „necivilizacijski postupak“ Kosovske policije direktno „dirigovan od strane vlasti u Prištini“, koji, kako su naveli, samo pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i vernicima.

„Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM“, ističu iz ove institucije.

Ujedno su podsetili i na događaj od prošle godine, kada su na istom hramu ispisani grafiti „Isus mrzi Srbe“, uz brojne druge pogrdne poruke.

„Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na KiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini“, podrctali su iz Kancelarije.

U vezi sa navodima prištinskog paroha i Kancelarije za KiM, KoSSev je u više navrata i na više načina od jutros pokušavao da stupi u kontakt sa policijom u Prištini, ali do objavljivanja vesti nismo uspeli da dobijemo zvaničnu izjavu.

Novinari našeg portala kontaktirali su četiri portparola Kosovske policije regiona Priština, telefonskim i putem mejla.

Prošle godine protesti

Nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini godinama je tema napisa u kosovskim medijima i u obraćanjima političara. Učestale su poruke da je reč o nezakonito izgrađenom hramu koji vezuju za vreme Slobodana Miloševića, usled čega su i pokretane inicijative za njegovo rušenje, kao i sudski postupci.

Sa druge strane, Eparhija raško-prizrenska navodi da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvorima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, a da je dokumentacija i u vezi sa gradnjom hrama, kao i sa vlasništvom nad zemljištem dostavljena i svim međunarodnim institucijama na KiM-u.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više je puta bio izložen napadima i pokušajima miniranja, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“.

Crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

U ovoj crkvi je juna meseca prošle godine, nakon 23 godine, po prvi put obeležena hramovna slava, kada je vladika raško-prizrenski Teodosije održao liturgiju u prisustvu nekolicine vernika, a što je u Prištini protumačeno kao provokacija.

Odmah zatim usledili su protesti, dok su ujedno i ispisani grafiti na vratima nedovršene crkve „Isus mrzi Srbe“ i „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.