Vučić o sprečavanju održavanja liturgije u Prištini: Bahatost i arogancija, šta ja tu da radim

To govori o njima, ali nažalost nikada neće naići na osudu međunarodne zajednice, kazao je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povodom jučerašnjih navoda o sprečavanju sveštenstva od strane Kosovske policije, da održi liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini.

Predsednik Srbije boravi danas u poseti Centru za azil u Vranju, u kojem je smešteno više desetina izbeglica iz Ukrajine.

Nakon posete, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentarisao je jučerašnja dešavanja kod hrama Hrista Spasa u Prištini.

„Bahatost i arogancija nekih ljudi, šta ja tu da radim. To govori o njima, ali nažalost to nikada neće naići na osudu onoga što mi eufemizmom zovemo međunarodna zajednica“, rekao je Vučić.

Tvrdi da se međunarodna zajednica drugačije ophodi prema Beogradu, a drugačije prema Prištini.

„Sve što neko učini protiv Srba nikada nije problem i podrazumevajuće je, a obrnuto je smrtni greh. Na to smo već navikli“, rekao je Vučić.

Podsetimo, prištinski paroh, Staniša Arsić, kazao je juče ujutru za KoSSev da je Kosovska policija njega i sveštenika Zorana oko 4.30 sprečila da otključaju vrata hrama u Prištini, gde su se uputili kako bi služili liturgiju povodom praznika Spasovdana.

Iste navode u međuvremenu je iznela i Eparhija raško-prizrenska, uz dodatak da su sa sveštenicima bili i vernici.

Naveli su da su zabrinuti i razočarani, te da se takvim aktom krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini SPC.

„Hram Hrista Spasa je u katastru registrovan kao imovina Srpske Pravoslavne Crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini“, tvrde iz Eparhije.

Kosovska poilcija je, međutim, potom u šturom odgovoru za prištinske medije saopštila da je juče u 4.30 zaustavila automobil u centru grada u kojem su se nalazile tri osobe, od kojih dvoje „stranih državljana“.

Takođe, tvrde da su nakon odrađenih provera, putnike pustili da nastave put, bez iznošenja detalja o celoj situaciji, kao i tome da li su putnici bili zapravo sveštenici. Ujedno su naveli da liturgija nije bila najavljena.

Pročitajte još:

Eparhija: Sprečavanjem održavanja liturgije krše se verske slobode i pravo pristupa imovini SPC

Prištinski paroh: Sprečeni smo da služimo liturgiju u hramu Hrista Spasa; KP: Zaustavili smo auto i potom ga pustili

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.