Kraja o ujedinjenju Kosova i Albanije: Normalna projekcija za jedan narod, ali i ovako dobro funkcionišu

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova, Mehmet Kraja
FOTO: RTK

Albanija ne bi trebalo da podrži „Otvoreni Balkan“ jer time šteti Kosovu, smatra Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova, Mehmet Kraja. Sa druge strane, mišljenja je da je ujedinjenja Kosova i Albanije „sasvim normalna projekcija za jedan narod“, ali i ukazuje na to da je potrebno prevazilaženje razlika pre bilo kakvog odlučivanja.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova, Mehmet Kraja, kazao je u intervjuu za Radio Kosova da je zadovoljan saradnjom kosovske i albanske akademije.

Međutim, sa političke tačke gledišta, kaže da su stvari krenule naopako i kritikuje Tiranu.

„Patriotizam koji smo ispoljili ili sa naše, ili sa albanske strane, ne služi ničemu drugom nego da prikrije nedostatke. Ne možemo da pričamo danas u smislu da treba da imamo jednog predsednika ili da treba da se ujedinimo, a sa druge strane da budeš portparol Srbije za pitanje ‘Otvorenog Balkana'“, kazao je Kraja.

On podcrtava da Albanija ne bi trebalo da podrži Srbiju u inicijativi „Otvoreni Balkan“. To, poručuje, nanosi štetu Kosovu.

Nema ništa loše u podržavanju jedne države od strane druge, ali ta podrška ne može biti na štetu Kosova

„Albansko rukovodstvo treba da bude doslednije u ovom trenutku, jasnije u svom radu. Mislim da ima vremena da dve suverene države, koje se međusobno poštuju, razvijaju saradnju u svim oblastima – ekonomskoj, političkoj i kulturnoj, jer imamo iste interese i isti identitet“, kazao je.

Međutim, kako dodaje, ono što se sada dešava je to da Albanija često ide korak dalje od Srbije povodom pitanja ‘Otvorenog Balkana’.

„Ne zaboravimo da je u Davosu, u Švajcarskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao – ‘imamo podršku Albanije, više nego bilo koje druge zemlje'“, kazao je Kraja.

Predsednik kosovske Akademije nauka i umetnosti, upitan da prokomentariše ideju ujedinjenja Kosova i Albanije, odgovorio je da je to „sasvim normalna projekcija za jedan narod“.

Sa druge strane, ukazuje na potrebu prevazilaženja razlika pre bilo kakvog odlučivanja.

„Oni mogu da se ujedine, ali jednom zauvek, i zbog međunarodnih, ali i unutrašnjih prilika, dve zemlje imaju još mnogo nejasnih stvari jedna za drugu. Moramo da prevaziđemo razlike, moramo da prevaziđemo animozitet, i tek onda moramo da odlučimo, na veoma demokratski način, da eventualno ujedinjenje može da dođe, ali i ovako kako su Kosova i Albanija, mogu da funkcionišu vrlo dobro“, zaključuje Kraja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.