Berlinski proces: Lideri država zapadnog Balkana i EU 10. novembra u Sofiji

Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa na kome će se okupiti lideri država zapadnog Balkana i Evropske unije, biće održan 10. novembra u Sofiji u Bugarskoj. Tada bi trebalo da bude usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

U Evropskoj komisiji kažu da je u toku izrada tog plana i usaglašavanje detalja, ali da će dokument biti spreman do novembra, kako bi bio razmotren i usvojen na sastanku u Sofiji.

„Plan bi trebalo da bude strukturiran oko sloboda kretanja ljudi, robe i usluga, kao i konkretnih mera koje će doneti opipljive koristi za kompanije i građane iz regiona. To uključuje smanjenje prekograničnih bankarskih naknada, uklanjanje tehničkih prepreka trgovini, usklađivanje investicionih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija širom region, podsticanje e-trgovine i slično“, navode u Evropskoj komisiji.

Berlinski proces započeo je 2014. godine, kada su se sastali predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Francuske, kao i predstavnici Evropske komisije.

Cilj sastanka, održanog na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, bio je postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.