Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albaniji

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Operator sistema za prenos i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i Operator sistema prenosa Albanije (OST) potpisali su u ponedeljak sporazum o osnivanju regulatornog bloka energetskih sistema Kosovo-Albanija.

U saopštenju iz KOSTT navode da je sporazum potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO).

Predviđa se da ovaj sporazum stupi na snagu aprila 2020.

„Regulatorni blok, sačinjen od dve regulacione zone, KOSTT i OST, ima za cilj lakše funkcionisanje oba elektro-energetska sistema, kako sa tehničkog aspekta, tako i ekonomskog. Ovo će omogućiti funkcionisanje i lakše balansiranje oba sistema, smanjenje troškova i razmenu rezervi sistema“, navodi se u saopštenju KOSTT-a.

Izvršni direktor KOSTT-a, Iljir Šalja (Ilir Shala) navodi da se potpisivanjem ovog sporazuma sa Albanijom, Kosovo odmaklo od kišobrana srpske regulacione zone (EMS) i postalo deo OST.

„Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, pošto, do sada, mi kao KOSTT smo bili unutar Regulacione zone Srbije (EMS), odnosno unutar regulacionog bloka SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija). Sada, potpisivanjem ovog sporazuma sa OST-om, početkom njegove implementacije aprila 2020, definitvno se isključujemo iz kišobrana srpske Regulacione zone i postajemo deo Reulatornog bloka sa OST-om iz Albanije“, naveo je Šalja.

Skerdi Drenova, glavni administrator OST-a, rekao je da ovaj sporazum stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje generativnih izvora unutar bloka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.