17 miliona evra godišnje koristi Srbija zbog neuspeha KOSTT-a da se pridruži evropskoj energetskoj mreži


Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; izdanje od subote)

Neuspeh Kosova da se pridruži Evropskoj energetskoj mreži ENTSO prouzrokovao je gubitak od oko 300 miliona evra od okončanja rata, što su sredstva koja je Srbija iskoristila. Ovo od 2016. godine ometa i funkcionalnost linije 400 KV Kosovo-Albanija.

Srbija u evropskoj energetskoj mreži godišnje dobija 17 miliona evra zbog nedostatka priznanja Kosova.

Član Odbora Privredne komore Kosova (AKA) Hamdi Maljušaj kaže za KosovoPress da pored ogromnih materijalnih gubitaka, Kosovo ne koristi ni interkonekciju od 400kV sa Albanijom koja je koštala 33,5 miliona evra, od čega je 45% sredstava obezbeđeno iz kredita koji je platio Operator prenosnog sistema i tržišta na Kosovu – KOSTT.

Maljušaj kaže da se za to što Kosovo nije članica u ENTSO-u takođe krivi i Vlada Kosova.

„To je oko 17 miliona evra godišnje prihoda Srbiji, direktni prihod ili direktni gubitak sa naše strane. Sekundarni efekat je daleko veći, a energija je skoro pa uzrok stagnacija ekonomskog razvoja. Gubitak poverenja na Kosovu usledio je kroz stagnaciju u energetskom razvoju. Članstvo u ovoj instituciji (ENTSO) je pod znakom pitanja jer je Srbija lobirala da nismo zainteresovani“, kaže Maljušaj.

Zvaničnici KOSTT-a kažu da nesprovođenje sporazuma o priključenju sa ENTSO-om, koji je blokirala srpska strana, ometa funkcionalizaciju linije 400kV Kosovo-Albanija od 2016. godine.

Eljvane Deveđi (Elvane Devexhi), zvaničnica za medije KOSTT-a izjavila je za KosovoPress da gubici od toga što se ne koristi interkonekcija sa Albanijom iznose jedan milion evra godišnje, ali zavisi od zahteva trgovaca za nivo kapaciteta linije za međugraničnu trgovinu energijom.

„Prema našim procenama, u zavisnosti od zahteva za trgovinom iz raspodele kapaciteta u ovoj liniji prihoda, od dodele kapaciteta može da se donese oko milion godišnje“, rekla je Deveđi u elektronskom odgovoru.

Deveđi je ukazala na to da je finansiranje projekta koji je predstavljen 2016. godine, koštalo Kosovo 33,5 miliona – 45,52% iz kredita, 44,18% iz granta i 10,30% sredstava iz KOSTT-a.

Takođe, Energetska regulatorna kancelarija ukazala je na to da zbog toga što ne koristi interkonekciju sa Albanijom, Kosovo gubi milione evra i da postoje problemi sa otplatom kredita.

Šef Odeljenja za tarife i cene u ZRRE (Energetska regulatorna kancelarija), Imer Fejzulahu (Ymer Fejzullahu), rekao je da je linija između Kosova i Albanije završena i svaka godina predstavlja trošak od oko 5 miliona evra koji potrošači električne energije plaćaju za sporazum koji je postignut sa Albanijom i, prema njegovim rečima, ta su sredstva odvojena od potrošača zbog političkih problema nesprovođenja Briselskog sporazuma od strane srpske strane.

„Po prvi put od osnivanja KOSTT-a kao operatora od 2006. godine, imamo negativnu finansijsku poziciju usled  političkih razloga jer je realizovan uz podršku Evropske unije, ali je istovremeno to kredit KfË (Banka za razvoj), a sada ne možemo da inkasiramo sredstva od ove linije. Mi možemo da budemo funkcionalniji. Mi smo već započeli proces, ušli smo u kredit i imamo poteškoće u vraćanju ovog kredita. Danas sam bio u Evropskoj Komisiji, jedno od uznemirenja je i od njih“, rekao je Fejzulahu.

Pročitajte još:

Odluka o ulozi Elektromreže Srbije na Severu Kosova ipak doneta danas: Mala pobeda Srbije, bitnija od INTERPOL-a

ENTSO-E: Tražimo privremeno rešenje za sistemsku devijaciju frekvencija sa EMS i KOSTT

Vučić iz Brisela posle trilaterale: Niko se neće u Briselu pojaviti dok ne ukinu porez, rade ono što pas maslom progutao ne bi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.