Hajdari: Kosovo dobilo energetsku nezavisnost, Nemačka ambasada čestita

Kosovska ministarka ekonomije, Rozeta Hajdari, saopštila je da je Kosovo steklo energetsku nezavisnost nakon što je Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) u ponedeljak izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno. Kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je da je ovim došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije. Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti ističe drugu stranu rezultata sporazuma – funkcionisanje novog dalekovoda između Kosova i Albanije kao jedinstvenog energetskog bloka. Iz Srbije još uvek bez reakcije, posle novembra 2018, kada je Vučić saopštio da je sprečavanje ovakve odluke tada bila mala pobeda Srbije ali bitnija od pobede da Kosovo ne bude deo INTERPOL-a.

„Nakon današnjeg glasanja i naknadnog potpisivanja Novog sporazuma o pristupu između KOSTT i ENTSO, KOSTT i Republika Kosovo stiču energetsku nezavisnost“, saopštila je Hajdari u objavi na Fejsbuku.

Dodaje da je novi sporazum odobrila RGCE (Regionalna grupa kontinentalne Evrope).

Hajdari se ujedno zahvalila Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su omogućile da do ovoga dođe, nazivajući glasanje istorijskim.

Nemačka ambasada: „Ovo je prekretnica za Kosovo i za saradnju u regionu“

Potom se oglasila i nemačka ambasada u Prištini, čestitajući kosovskom mrežnom operatoru KOSTT i kosovskoj vladi na tome što će, kako navode, Sporazum o priključenju konačno omogućiti uspostavljanje nezavisnog kontrolnog područja za Kosovo.

„Ovo je prekretnica za Kosovo i za saradnju u regionu“, poručuju iz nemačke ambasade, podsećajući na to da sporazum predstavlja rezultat, „dugog i zahtevnog puta“ na kojem je Nemačka „trajno stala na stranu kosovske vlade i institucija“.

Nemačka vlada i njena izvršna organizacija „KfW“ uložile su do sada blizu 100 miliona evra u proširenje i modernizaciju kosovske prenosne mreže, a jedan od rezultata investicije jestw i dalekovod između Kosova i Albanije.

„Pored dalje stabilizacije evropske elektroenergetske mreže, jedan izuzetno važan rezultat nedavne odluke biće funkcionalizacija 400KV jakog dalekovoda između Kosova i Albanije koji je finansiran od strane ‘German financial cooperation’ u vrednosti više od 75 miliona evra. To je ogroman uspeh da sada ovaj projekat može osloboditi svoj puni potencijal za energetski sektor u regionu“, navodi se u saopštenju.

„Zajednički verujemo u prednosti naše saradnje za regionalnu stabilnost i uvereni smo da je Sporazum o povezivanju sa ENTSO-C ključan za dalji ekonomski razvoj u regionu. Građani Kosova iz svih zajednica na kraju će profitirati“, dodaje se u saopštenju.

Tači: Sporazumom došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije

Kosovski predsednik, Hašim Tači, u objavi na Tviteru poručio je da je ovim sporazumom došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije.

“Danas je KOSTT postao član Evropske mreže prenosnog sistema, to je dovelo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije. Ovo je veliki korak napred za Kosovo. Zahvalan sam našim saveznicima na njihovoj nepokolebljivoj podršci”, napisao je Tači.

Kurti: Biće omogućeno funcionisanje energetskog bloka Kosova i Albanije

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, pozdravio je sinoć prijem Operatora prenosnog sistema Kosova u Evropsku mrežu prenosnog sistema.

„Ovim novim sporazumom biće omogućeno funkcionisanje operacije kao jedinstvenog energetskog bloka između Kosova i Albanije“, naveo je Kurti.

Navodi da su KOSTT i albanski operator OCT već potpisali sporazum za funkcionisanje kao energetski blok – „tako da sada slede drugi značajni koraci“, poručuje.

Kurti navodi da će dalekovod od 400 KV između Kosova i Albanije biti stavljen u funkciju nakon šest godina.

„Kao međunarodno priznat operator KOSTT će imati pristup prekograničnim mehanizmima koji našim operaterima stvaraju lakše prilike na regionalom tržištu. Naši direktni gubici zbog neučestvovanja u međunarodnom mehanizmu dostižu i do 8 miliona evra godišnje, dok se indirektni povećavaju još više“, poručio je Kurti, dodajući da će ovaj sporazum uticati na dodatni prihod za KOSTT.

Navodi da je stupanju na snagu ovog sporazuma prethodio niz aktivnosti, uglavnom tehničkih, izrazivši nadu da će one biti ispunjene u kratkom roku.

Šta se događalo prethodno

Podsetimo, aprila prošle godine kosovski operater prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo – Albanija (blok AK).

KOSTT je tada ujedno najavio da je ovaj sporazum preduslov za nezavisno delovanje KOSTT-a, te da se očekuje da stupi na snagu u aprilu 2020. godine nakon potpisivanja i početka primene novog sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-E.

Tada je ujedno saopšteno da se ovim regulatornim blokom olakšava rad dva elektroenergetska sistema.

Kako je tada najavio, generalni direktor KOSTT-a Ilir Šalja, nakon početka primene ovog sporazuma, KOSST koji funkcioniše u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) izlazi iz ovog područja i pripaja se bloku sa albanskom firmom OST, preneo je balkangreenenergynews.com.

SMM blok je ENTSO-E kontrolni blok kojim upravlja srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u zoni Kontinentalna Evropa.

Srbija se do sada protivila prijemu KOSTT u Evropsku mrežu prenosnog sistema. A pre dve godine predsednik Srbije se pohvalio „pobedom Srbije“ na glasanju u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO), što je, kako je saopštio,  omogućilo da Elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na Severu Kosova.

Iako mala, ona je bila bitnija od pobede neizglasavanja za prijem Kosova u INTERPOL, kazao je tada Vučić.

Šta piše u Briselskom, šta kaže Vučić

U reakcijama onih koji pozdravljaju jučerašnju odluku, podseća se da se radi zapravo o tački dogovorenoj 2013 u okviru briselskog sporazuma o energetici. Upravo je u tački 10 Zaključaka EU posrednika u sprovođenju sporazuma o energetici predviđeno da Kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) postane član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO).

Suprotno ovom sadržaju Vučić je tvrdio da nema sporazumа o energetici, te da Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova.

Pre nego da se u organizaciji koju čini 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope u novembru 2018 glasa u korist Srbije, Vučić je upozorio da Srbija i u suprotnom glasanju kakvo je bilo upravo juče, „neće sprovoditi njihove odluke“. Za RTS, u dužem obraćanju posle trilaterale sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini, tada je kazao:

„Evropljani očigledno pokušavaju da nas izbace odatle (sa Severa Kosova) protivpravno, sutra ili u ponedeljak će biti ta odluka. Do sada su se protiv nas, protiv prava, izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija, i naravno Hrvatska,“ za koju je naglasio da „kada god imaju potrebu da glasaju o bilo čemu uvek glasaju protiv Srba i Srbije“. Štaviše, direktorka Elektromreže Srbije Jovana Matejić imala je tada njegovu punu podršku da ne sprovodi odluke u vezi energetske mreže, u slučaju da je glasanje bilo kao juče.

„Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju,“ naglasio je Vučić.

Nije poznato kakve će implikacije imati najnoviji sporazum na deo mreže kojim i dalje upravlja Srbija, kao ni to kakve su bile aktivnosti Srbije u susret ovoj najnovijoj odluci koju kosovska strana naziva istorijskom.

Pročitajte još:

Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albaniji

Zašto se blokira dalekovod Albanija – Kosovo?

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Odluka o ulozi Elektromreže Srbije na Severu Kosova ipak doneta danas: Mala pobeda Srbije, bitnija od INTERPOL-a

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

ENTSO-E: Tražimo privremeno rešenje za sistemsku devijaciju frekvencija sa EMS i KOSTT

Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka

Detalji sporazuma o energetici: Licenca Elektrosevera važiće tek kada KOSTT postane članica ENTSO-a

Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albanij

17 miliona evra godišnje koristi Srbija zbog neuspeha KOSTT-a da se pridruži evropskoj energetskoj mrežiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.