Šefovi misije EU: Kosovo dužno da poštuje Zakon o specijalnoj zoni Visokih Dečana, obilaznica pa radovi na regionalnom putu

Evropski ambasador u poseti manastiru Visoki Dečani i Specijalnoj zaštićenoj zoni
Evropski ambasador u poseti manastiru Visoki Dečani i Specijalnoj zaštićenoj zoni

Obaveza je Kosova da poštuje Zakon o Specijalnim zaštićenim zonama i da ne započinje radove na putu Dečani-Plav sve dok izgradnja obilaznice nije u potpunosti isplanirana i finansirana – saopšteno je iz Kancelarije EU, a nakon posete šefova misije EU Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani. Apeluju na poštovanje ove, kako su istakli – obaveze. Pre bilo kakve radnje koja se tiče ove zone trebalo bi da se konsultuje Savet za sprovođenje i nadgledanje, a odluke Saveta da se u potpunosti ispoštuju – poručili su takođe. 

„Nakon posete šefova misija EU na Kosovu Specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima, 26. jula 2018., pozdravljamo dogovor između članova Saveta za sprovođenje i nadgledanje (SSN) – da je Kosovo dužno da u potpunosti poštuje svoje zakonodavstvo o specijalnim zaštićenim zonama i svoje međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine, kao i pripadnika svojih zajednica,“ stoji u saopštenju.

Pročitajte još:

Poseta evropskih diplomata Specijalnoj zaštićenoj zoni, RTK protiv Save Janjića

Sava Janjić prozvao Srpsku listu za odsustvo interesovanja za put kod Visokih Dečana, Srpska lista: Teodosije kamenom na Aleksandra Vučića

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

„Dok EU priznaje vrednost puteva koji povezuju zajednice, važeće procedure moraju da se poštuju. Pre bilo kakve radnje koja se tiče Specijalne zaštićene zone, trebalo bi da se konsultuje Savet za sprovođenje i nadgledanje, a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite verske i kulturne baštine i vladavine prava u skladu sa međunarodnim obavezama Kosova,“ dodaje se.

„EU podseća na prethodnu obavezu Kosova da se ne započinju radovi na putu sve dok se izgradnja zobilaznice ne isplanira u potpunosti i finansira i apeluje na poštovanje ove obaveze,“ zaključili su.

Podsetimo, međunarodne diplomate su takođe reagovale tokom maja, kada su zatražile da se tada prekinu radovi na izgradnji puta za Plav, koji su se izvodili, kako je eparhija Raško-prizrenska tvrdila, u okviru zaštićene zone i za koje je takođe zatražila prekid.

Sa kosovske strane stizale su, međutim, kontroverzne informacije, od toga da se ne gradi novi put, već raščišćava postojeći planinski usled erozije i odrona, preko toga da se garantuje da neće biti ulaska u ovu zaštićenu zonu bez prethodne dozvole, odnosno da se radovi sprovode bez narušavanja zaštićene zone, do toga da je Vlada Kosova izdvojila 12 miliona evra za nastavak izgradnje puta koja je započeta pre četiri godine i da se put gradi, te da nema nikakvog zaustavljanja radova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.