Poseta evropskih diplomata Specijalnoj zaštićenoj zoni, RTK protiv Save Janjića

Evropski ambasador u poseti manastiru Visoki Dečani i Specijalnoj zaštićenoj zoni
Evropski ambasadori u poseti manastiru Visoki Dečani i Specijalnoj zaštićenoj zoni FOTO: Tviter nalog Natalije Apostolove

„Tužan sam što vidim uvredljive napade na oca Savu,“ preko svog Tviter naloga poručio je juče ambasador SAD-a u Prištini, Greg Delavi. Ova poruka usledila je nakon što su se u kosovskoj štampi pojavili naslovi u kojima se iguman manastira Visoki Dečani povezuje sa „ratnim kriminalcem“ Željkom Ražnatovićem Arkanom u Prištini, uz video snimak Arkana, ali ne i sa Savom Janjićem.

Dan pred dolazak diplomata u Dečane, RTK objavio je tekst u kojem navodi da je iguman manastira Visoki Dečani uputio pismo diplomatskom koru u Prištini sa navodnim zahtevom da se „obustavi rad“ na izgradnji puta Dečani-Plav.

„Poznato je da Srpska crkva ima veliki uticaj na srpsku politiku. Ovo nije prvi put da projekte kapitalnog razvoja srpske strukture otežavaju, kako političke, tako i verske. Iznenađujuće je kako su strane diplomate odgovorile na pismo sveštenika Janjića, jer je ovo putni projekat koji povezuje ljude jedne s drugima i utiče na ekonomski i društveni razvoj obe zemlje, Kosovo i Crnu Goru,“ ovako se javni televizijski servis RTK oglasio.

Kritike na račun sveštenstva SPC na Kosovu, samo dan ranije, izneli su pojedinačno i najviši funkcioneri Srpske liste i ministri i poslanici u kosovskoj vladi i parlamentu – iz beogradskih televizijskih studija, a protiv apela Vladike Teodosija protiv podele i razmene teritorija na Kosovu i Metohiji, te upozorenja da bi takvo rešenje dovelo do egzodusa Srba sa KiM-a.

Međutim, radovi nisu prekinuti, već je i radove i manastir Visoke Dečane posetila delegacija ambasadora evropskih zemalja na čelu sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom.

Radove su, kako je saopštilo kosovsko ministarstvo za infrastrukturu, obišli zajedno sa kosovskim ministrom Paljom Ljekajem, a na, navodi se, njegov poziv.

Apostolova je poslala poruku o potrebi da se poštuje primena kosovskog zakona na snazi o specijalnoj zaštićenoj zoni u kojoj se nalazi manastir, koji je i pod zaštitom UNESCO-a.

„Primena Zakona o specijalnim zaštićenim zonama je imperativ za Kosovo da demonstrira poštovanje vladavine zakona i svojih međunarodnih obaveza: bilo kakva akcija u manastirskoj zoni Dečana mora da bude u skladu sa Zakonom,“ saopštio je šef OEBS-a Jan Bratu, a citirala Apostolova.

Kako su saopštile diplomate, zaštićenu zonu su posetili sa članovima Veća za primenu i nadgledanje, te da bi iz „prve ruke saznali o poslednjim putnim radovima u toj oblasti“.

Kosovskom ministru za infrastrukturu Palj Ljekaju i ministarki za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Aljbeni Rešitaj zahvalili su se na naporima i time što su im se u toj poseti pridružili.

Evropske diplomate posetile Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani
Evropske diplomate posetile Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani, među njima i Palj Ljekaj, kao i komandant KFOR-a, Salvatore Kuoci

„Tokom posete Specijalnoj zaštićenoj zoni Dečana, manastiru i radovima na putu, sa Većem za primenu i nadgledanje i evropskim ambasadorima, cenimo to što su se Palj Ljekaj i Aljbena Rešitaj založili za poštovanje zakona, zaštitu nasleđa i prava zajednica. A Savu Janjića za posvećenost da se multietničnost sačuva kao bogatstvo za sve,“ bila je jedna od poruka.

U delegaciji su, pored Apostolove i Bratua, bili i ambasadori Holandije, Austrije, Italije, Grčke, Slovačke i Finske.

Detalje posete saopštio je i iguman Sava Janjić:

„Šef kancelarije EU na KiM Natalija Apostolova sa nekoliko EU ambasadora i diplomata posetila je danas put oko manastira Visoki Dečani gde je kosovska vlada najavila gradnju međunarodnog puta prema Crnoj Gori. G. Apostolova i šef OEBS-a Jan Bratu objasnili su da je kosovski zakon o zaštićenim zonama jasan i da se mora poštovati i da se magistralni put ne može graditi u zaštićenim zonama posebno ne oko UNESCO spomenika. Kosovski ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj potvrdio je pred više novinara da neće biti gradnje puta u pravcu Plava kroz zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani. Nadamo se da će tako i biti.“

Tokom maja, međunarodne diplomate su takođe reagovale kada su zatražile da se tada prekinu radovi na izgradnji puta za Plav, koji su se izvodili, kako je eparhija Raško-prizrenska tvrdila, u okviru zaštićene zone i za koje je takođe zatražila prekid.

Sa kosovske strane stizale su kontraverzne informacije, od toga da se ne gradi novi put, već raščišćava postojeći planinski usled erozije i odrona, preko toga da se garantuje da neće biti ulaska u ovu zaštićenu zonu bez prethodne dozvole, odnosno da se radovi sprovode bez narušavanja zaštićene zone, do toga da je Vlada Kosova izdvojila 12 miliona evra za nastavak izgradnje puta koja je započeta pre četiri godine i da se put gradi, te da nema nikakvog zaustavljanja radova.

Put Dečani
Put Dečani

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.