Večernje novosti tvrde: London namerava da spreči održavanje redovne sednice SB UN o Kosovu

Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, namerava da spreči da se tokom avgusta i održi redovna sednica o situaciji na Kosovu, pišu beogradski mediji, prenoseći pisanje lista „Novosti“. To bi ujedno bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu, navodi isti list. Srbija je poslala „upozorenje“ da će ovaj čin tretirati kao „antisrpski akt“, a sekretar UN-a, Antonio Gutereš, svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o Kosovu, pišu dalje Novosti. Ishod „diplomatske bitke“ očekuje se do kraja ove nedelje.

Pozivajući se na svoja saznanja, Novosti javljaju da se „trenutno vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec“, a da London „nije kandidovao temu za KiM“.

Novosti prenose i reakciju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji kaže da je to „očekivano“ i da je „očigledno da Veliku Britaniju ne interesuje srpski stav“, a da je to ujedno, kako je ocenio, „za nas jasna poruka“, ne precizirajući i koja.

Beogradski list podseća da je prethodna sednica posvećena Kosovu održana 15. maja i da je „već tada Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN“.

„A i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe,“ navodi list.

Neimenovani izvori beogradskog lista dalje tvrde da se tome „žestoko“ protive Kina i Rusija, a da bi „ishod ove diplomatske bitke“ trebalo da bude poznat do kraja ove nedelje.

Takođe prema navodima lista, ako u avgustu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi „lako“ da se dogodi da rasprava izostane i u septembru. Tog meseca predsedava Amerika, objašnjavaju Novosti, ne precizirajući, međutim, da li je identičan zahtev zvanično stigao i od SAD.

Potpuno suprotno tvrdnjama ovog lista, šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, isticao je tokom prošlonedeljne posete SAD da je Vašington sada „po prvi put“ spreman da sasluša kreativna rešenja, uključujući i za Kosovo, te da se „danas otvoreno pruža podrška tome da se ipak nađe neko kompromisno rešenje“ za Kosovo.


Podsetimo, identičan zahtev o proređivanju održavanja sednica stizao je u više navrata i od zvanične Prištine, upravo tokom održavanja sednica.

„Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima,“ napominje list, dodajući da „Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede“.

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom, ističu Večernje i dodaju da to znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, te da među 15 članica koje trenutno čine SB UN Kosovo je priznalo njih devet.

„Nove“-stare inicijative

Podsetimo, Dačić i pojedini beogradski mediji su od maja upozoravali da sednice SB UN o Kosovu mogu da budu ukinute ako se predsedavajući pozove na proceduralna pitanja, dok je Dačić tvrdio i da je siguran da će se „nastojati“ da se ove sednice „pretvore“ u zatvorene konsultacije bez zvaničnih sednica SB o Kosovu. Potom je, međutim, sam Dačić takođe naveo i da to nisu nove inicijative, te da ih je bilo na svakoj sednici SB o Kosovu, koje traju od 1999. godine.

Pročitajte još:

„Promena formata“ SB UN o Kosovu, „pritisci“ i „diplomatska bitka“

Dačić je dalje još jednom upozorio da sednice SB UN o Kosovu i Metohiji mogu da budu ukinute ako se predsedavajući tim delom pozove na proceduralna pitanja, ali ističe i da to nisu nove inicijative, te da ih je bilo na svakoj sednici SB o Kosovu, koje traju od 1999. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.