Sednica o Kosovu: SL na balkonu, aplauzi, transparenti o izdaji, guranje i hoškanje i misteriozni plan

Vest je ažurirana

21.10 – Završeno današnje zasedanje, sednica se nastavlja sutra

Nakon skoro jedanaest sati rada bez pauze, večeras je oko 21.00 završen prvi dan zasedanja poslanika povodom sednice na kojoj je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

O ovom izveštaju se, međutim, danas najmanje govorilo. Predsednik Srbije i poslanici vladajuće koalcije pozivali su se na jedinstvo povodom dijaloga u Briselu, odnosno povodom evropskog predloga, dok je veći deo opozicije imao drugi zahtev.

Svi oni tražili su transparentnost u dijalogu, odnosno da srpski predsednik javno objavi ili ih na konsulatacijama upozna sa sadržajem evropskog predloga.

Srpski presednik je i danas kazao da ne može to da učini jer je reč o non pejperu koji nije javan, ali je ipak pročitao pojedine tačke, među kojima je i ona koja nalaže da se Srbija obavezuje da neće da ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Obavezao se još jednom da neće da dok je on predsednik Srbija neće da prizna Kosovo i prihvati da postane članica UN.

Ujedno, tokom popodneva došlo je do incidenta u kome su se poslanici vlasti i opozicije gurali i koškali ispred klupe u kojoj je sedeo Vučić.

O svemu tome čitajte u nastavku.

Rasprava se nastavlja i sutra. Zasedanje je zakano za 11.00 časova.

20.03 – Aleksić Vučiću: Ako se usvoji evropski plan ulazimo u veliku nestabilnost, to znate, ali ne smete da kažete

Narodna stranka podnela je danas rezoluciju Skupštini Srbije sa dve tačke: Srbija ne priznaje niti će ikad priznati na bilo koji način jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao ni na članstvo Kosova u Ujedinjenim Nacijama, potvrdio je Miroslav Aleksić tokom svog današnjeg obraćanja u skupštini Srbije. To je nova rezolucija, od kada su prošlog septembra od srpskih vlasti zahtevali isto, ali uz to da srpske vlasti od Kine i Rusije zatraže da ulože veto na eventualno članstvo Kosova u UN. Predložili su nastavak dijaloga sa Prištinom i odbacivanje plana.

Dok Aleksandar Vučić nije došao na vlast, na Severu je funkcionisala srpska vlast, pravosuđe, policija, podsetio je poslanike u svom obraćanju u Narodnoj skupštini predstavnik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Imali su Valač, Gazivode. Nije bilo međunarodnog telefonskog poziva za Kosovo, nije bilo vojske. Nije bilo ni članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ni KS tablica, ni Srpske liste po kosovskim zakonima ali je bilo Olivera Ivanovića, bio je živ“, kazao je.

Optužio je Vučića da je „tiho predavao jednu po jednu nadležnost“.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

18.46 – Vučić: „Jovanović i Koštunica poslali u Hag junaka generala Lazarevića“

U replici nakon obraćanja predsednika Novog DSS-a, Miloša Jovanovića, predsednik Srbije optužio je upravo Jovanovića, kao i Vojislava Kоštunicu, da su Hagu isporučili generala Vladimira Lazarevića.

Navodeći da je reč o srpskom junaku sa KiM, kazao je da su ga uhapsili, u džak spakovali i poslali u Hag.

„Nije ga Vučić u džak spakovao i poslao u Hag, nego Miloš Jovanovići i Vojislav Kоštunica. Oni su ga u Hag oterali, velikog junaka“.

General Lazarević je inače bio komandant Prištinskog korpusa u vreme bombardovanja. Prema presudi Haškog suda osuđen je na 14 godina zatvora koju je odložao. Trenutno živi u Nišu.

18.06 – Pastor: Želim da izrazim duboko divljenje predstavnicima srpskog naroda sa KiM

„Poslanička grupa Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), glasaće za današnji predlog izveštaja, kao što smo i na prethodnim sednicama Narodne Skupštine o KiM aktivno učestvovali“, kazao je poslanik ove grupe Balint Pastor.

Što se tiče ovog plana, naveo je da je predsednik Srbije, „prethodnih dana brutalno iskreno govorio o tome kakvi predlozi postoje od strane EU i SAD“, te koje su posledice prihvatanja ili neprihvatanja ovog predloga.

Ujedno, izrazio je „duboko divljenje“ predstavnicima Srpske liste koji su bili prisutni u Skupštini.

„Bez obzira na pretnje, bez obzira na zločine, bez obzira na sve što se događa i ovih dana i prethodnih nedelja i meseci na KiM, bez obzira na sve one incidente koji su učinjeni, najblaže rečeno, protiv srpskog naroda na KiM, želim da izrazim duboko divljenje predstavnicima srpskog naroda sa KiM ispred SVM, što trpe sve ono što trpe“, kazao je Pastor.

17.58 – „Kosovo je srce Srbije“

Predsednik Srbije je u više navrata tokom današnje sednice, odgovarajući na oštre prozivke opozicionih stranaka o onome što opoisuju kao izjdaničku politiku vladajuće stranke, ponavljao da neće nikada da prizna Kosovo, te da dok je predsednik Kosovo nikada neće da postane članica UN-a.

Ujedno, tokom današnjeg incidenta kada je grupa opozicionih poslanika kazala da je Kosovo „srce Srbije“, on je takođe sam više puta ponovio iste reči.

17.39 – Protest ispred parlamenta Srbije, Šarović: Sednica farsa, cirkus, deo Vučićevog plana

Dok traje rasprava o dijalogu Beograda i Prištine, oko stotinak građana protestuje ispred zgrade Skupštine Srbije. Prisutni su i transparenti sa natpisima „Vojsko, policijo, zaustavite izdaju. Branite Ustav. Stanite uz narod“. Inače, skup je prethodno policija zabranila.

Među okupljenima su i lider pokreta „Ljubav, vera, nada“ Nemanja Šarović, kao i član stranke „Zavetnici“ – Radomir Počuča, te poslanici Dveri Milan Kostić i Radmila Vasić, koja drži zastavu „Nema predaje“ sa mapom Kosova u bojama srpske zastave.

Opširnije u posebnoj vesti.

17.23 – Zelenović pita da li u pregovorima ima oročenog članstva u EU

Poslanički klub stranke Zajedno, Nebojša Zelenović, neće podržati izveštaj o pregovorima Beograda s Prištinom koji je poslanicima predstavio srpski predsednik, saopštio je Kopredsednik stranke Zejedno Nebojša Zelenović.

Upitao je Vučića da li pregovora o uspostavljanju demiliratizacije na Kosovu i obezbeđivanju bezbednosti i mira.

Pitao ga je i da li će to o čemu pregovora voditi do mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da li, kako je kazao, vodi i do mira i stabilnosti i u Bosni i Hercegovini.

Zelenović je pitao predsednika Srbije da li je u tome što pregovora jasno, sigurno i oročeno članstvo Srbije u EU.

Kazao je da stranka Zajedno, dok ne dobije odgovore na ta pitanja, ne može da prihvati izveštaj koji je u parlamentu podneo Vučić.

Vučić je odgovorio da je interes Srbije put u EU, te dodao da postoje i drugi nacionalni interesi poput Kosova, i očuvanja dorbih odnosa s Kinom i Rusjom.

Kazao je da u „francusko nemačkom predlogu“ postoji jedna tačka o investicijama i jačoj podršci EU za Srbiju, te dodao da mu strani zvaničnici nisu precizno odgovorili na pitanje o članstvu Srbije u EU.

„Nemamo štap i šatgarepu, imamo samo štap i to su teške stvari, ali neću ništa da krijem od naroda“, kazao je Vučić.

Rekao je i da je danas prvi put neko u Srbiji u istom kontekstu pomenuo Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, i ocenio da neka međunarodna konferencije o tome ne bi bila dobra za Srbiju.

Rekao je i da sve detalje o pregovorima sa stranim zvaničnicima ne može da iznosi u javnost, jer, kako je dodao, „s čim bismo onda pregovarali“.

Ponovio je da je protiv članstva Srbije u NATO ali da je, kako je kazao, za saradanju i dobre odnose s Alijansom i KFOR-om na Kosovu i ocenio da je KFOR dobro reagovao tokom poslednjih kriza na Severu Kosova.

16.42 – Kamberi: Nećemo podržati izveštaj, kriza na Kosovu generiše se već decenijama

Jedini poslanik albanske nacionalne manjine u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, saopštio je na današnjoj konferenciji za štampu u Skupštini Srbije da neće da podrži Izveštaj o pregovorima sa Prištinom koji je danas predstavio srpski predsednik, jer je, kako kaže, jednostran.

„On se zasniva na činjenici da je kriza na Kosovu krenula krajem prošle godine. Međutim, javnost u Srbiji treba da zna da se kriza na Kosovu generiše već decenijama, da je ona posledica pogrešne politike prema Albancima i na taj način treba da se odnosi Republika Srbija“, rekao je Kamberi.

Sa druge strane, naglašava da će da podrži svaki napor da se postigne sporazum u interesu evropske perspektive Kosova i Srbije i manjina koje žive u Srbiji.

„Rukovodeći se višim standardima za prava Srba na Kosovu, Republika Srbije bi trebalo da bude spremna da ista ta prava garantuje manjinama na svojoj teritoriji u skladu sa najboljim tekovina EU, dobrosusedskim odnosa u interesu sporazuma sa Kosovom, ali i opšte stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

16.30 – Vučić: SNS štampa majice „Nema predaje“

Nakon što je liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski za skupštinskom govornicom pokazala majcu sa printom „Nema predaje“ i mapom Kosova u bojama srpske trobojke, optužujući predsednika Srbije za izdaju, Vučić je otkrio da je SNS iza ovog brenda.

Majice sa natpisom „Nema predaje“ štampa Srpska napredna stranka“, potvrdio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Na sednici Skupštine Srbije o Kosovu koja je u toku kazao je da je ova stranka odštampala 50.000 ovih majica.

15.20 – Predsednik Novog DSS-a za KiM podneo ostavku

Predsednik Novog DSS-a za KiM, Boris Janićijević, podneo je neopozivu ostavku na svoju poziciju u ovoj stranci.

To je danas u skupštini saopštio srpski predsednik, pročitavši tekst objavljen u medijima – da je Janićijević to uradio zbog „cirkusa u skupštini“.

Jovanović Janićijević Novi DSS Mitrovica
FOTO: KoSSev

Osim njega, ostavke su, kako je kazao, podnele i sve ostale kolege iz gradskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici. Opširnije u posebnoj vesti.

14.55 – Lazović: Vučić hoće blanko podršku, ne može, zašto ste sakrili evropski plan, što ste pobegli opet?

„Dobro bre čoveče dosta više, dajte sporazum da vidimo“, poručio je poslanik šef zeleno-leve poslaničke grupe Ne davimo Beograd-Moramo, Radomir Lazović, predsedniku Srbije nakon njegovog govora u srpskom parlamentu o pregovorima sa Prištinom i evropskom predlogu. U suprotnom, kaže mu da „zaboravi na blanko podršku poslanika“. Opširnije u posebnoj vesti.

14.00 – Srpska lista oduševljeno pozdravlja nastup predsednika Vučića

13:31 – Došlo go guranja i hoškanja poslanika pozicije i opozicije

Tokom sednice Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o Kosovu, poslanici opozicije iz desnog bloka razvili su veliki transparent na kojem je pisalo „Ne kapitulaciji“. U jednom trenutku došlo je do koškanja i nadgurivanja poslanika pozicije i opozicije.

„Pošto ste već predali Kosovo, sad ću da vam objasnim kako ćemo da se izlečimo od bolesti koju ste napravili Srbiji“, vikao je Vučić, na šta su poslanici opozicije uzvratili sa „Ua“.

U opštoj dreci, poslanici opozicije su vikali izdaja dok je Vučić njih optuživao za izdaju, a poslanici vladajuće koalicije tapšali.

„Neka narod vidi ovo huligansko ponašanje, u kojem ćete da vičete, vrištite, šaljete poljupce“, poručio je Vučić.

„Apsolutno sam saglasan, više puta ste počinili izdaju i na tome ostajete. Molim narod da čuje ove krike, izdali ste Srbiju bezbroj puta i Srbija to nikada više neće da dopusti“.

Vučić je veoma žučno govorio, optužujući bivšu vlast da su 2001. godine oslobodili sadašnjeg premijer Kosova Aljbina Kurtija krivičnog gonjenja, pokazavši listu od 1.800 oslobođenih Albanaca, Opozicioni poslanici tada su mu prišli sa Poslovnikom u rukama.

„Njima je poslovnik srce Srbije“, vikao je Vučić, nakon čega su i poslanici vlasti i opozicije ustali sa svojih mesta, kada je došlo je do koškanja i guranja.

Incident je zapravo nastao nakon obraćanja poslanika Dveri Boška Obradovića, a prilikom pokušaja da Vučić da osvrt na njegovo obraćanje i šefa poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Balinta Pastora.

Opozicija je insistira na poštovanje Poslovnika, odnosno na tome da se obraćaju poslanici a ne da Vučić na svako obraćanje poslanika odgovara.

Nakon incidenta reč je dobila Milica Đurđević Stamenkovski koja je takođe ukazala na kršenje Poslovnika, odnosno da su prvi put zapravo uspeli da se izbore da po Poslovniku dobiju reč.

Presednik Srbije je za to vreme optuživao opoziciju da im je više stalo do poslovnika nego do Kosova.

U međuvremenu, o ovom incidentu u Skupštini oglasio se i bivši srpski predsednik, Boris Tadić. On ne isključujuje mogućnost da je skandal bio dogovoren između Vučića i dela opozicije.

„Ovo je toliko bizarno da ne isključujem mogućnost da je ovaj skandal u skupštini dogovoren između Vučića i dela opozicije, jer i jednima i drugima su medijske predstave i lični rejting iznad ugleda i interesa Srbije!“, naveo je Tadić na Tviteru.

13.30 – Razvijen transparent sa slikom Olivera i natpisom „Odgovaraćete“

U Beogradu je opozicija tokom Vučićevog obraćanja u Skupštini razvila više transparenata.

A pored onih na kojima je pisalo „Vučiću, izdao si Kosovo“, „Ne ultimatumu, ne kapitulaciji“, našao se i natpis sa slikom Olivera Ivanovića sa porukom „Odgovaraćete“.

Oliver je bio tema i skupštine u Prištini. Kritike su bile upućene Kurtiju, odnosno na poruku koju mu je kosovski premijer posvetio na petogodišnjicu njegovog ubistva. Opširnije u posebnoj vesti.

FOTO: Nova.rs/Vesna Lalić
13.00 – Istovremeno Vučić i Kurti u svojim skupštinama govore o ZSO

Istovremeno dok se u Beogradu održava posebna sednica Skupštine o Kosovu, skupština u Prištini danas je takođe okupila svoje poslanike. U srpskom parlamentu prisustvuje Aleksandar Vučić, a u kosovskom Aljbin Kurti. Obojica su se za svojim govornicama dotakli teme Zajednice srpskih opština. I dok Vučić poručuje da o tom pitanju više nema „šta da se dogovara i pregovara“, ali da ga plaši da druga strana i dalje odbija da je formira, Kurti je upravo danas pred poslanicima izlistao njegovih šest uslova za njeno formiranje. Opširnije u posebnoj vesti.

13.14 – Vučić u skupštini: Ustav je za mene Sveto pismo, nema predaje i kapitulacije, ali pregovaraćemo i o najlošijim papirima

Za mene – kao predsednika Srbije Ustav je Sveto pismo – kapitulacija i predaja nisu opcija. Ako dođe do toga da Kosovo treba da uđe u UN znam šta ću da učinim. Ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije, izabraću Srbiju, a Vučić nije važan, poručio je danas u svom uvodnom obraćanju poslanicima u Skupštini predsednik Srbije.

Predstavljajući izveštaj o pregovorima sa Prištinom kazao je da nije vreme za kuknjavu niti za žalopojke. Na sednici je pročitao pojedine delove evropskog plana, a između ostalog i „najopasniju“ tačku – kojom bi se Srbija obavezala da ne sprečava Prištinu da postane član bilo koje međunarodne organizacije. Ipak, Srbija će da „razgovara i pregovara čak i o najlošijim papirima, jer Srbija nema pravo da ponovi iskustva iz prošlosti“, rekao je Vučić. Sa druge strane, opozicionim poslanicima poručio je da zna koje mu nadležnosti daje Ustav tj. „šta može, dokle može, šta sme bilo koji predsednik i šta ne sme“.

Međutim, pre evropskog plana, mora da se formira ZSO, poručio je Vučić. Tvrdi da nema tu šta više da se pregovara, ali i da ga brine upravo to da će Priština da traži da se razgovara o ovoj temi kako bi smanjila nadležnosti. Opširnije u posebnoj vesti.

10.39 – U toku je sednica skupštine Srbije o Kosovu na kojoj se poslanicima obraća srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Sednica je počela nešto posle 10.00, nakon što je srpski predsednik ušao u skupštinsku salu.

Njegov ulazak propraćen je aplauzom poslanika iz vladajuće koalicije koji su stajali, a trajao je više minuta.

Za to vreme stajali su i pojedini opozicini poslanici, ali kako bi istakli transparente. Na jednom od njih stajala je fotografija Olivera Ivanovića uz tekst „Odgovaraćete“, na drugom „Vučiću izdao si Kosovo“, „Izdaja“, „Ne ultimatumu“, „Ne kapitulaciji“.

Poslanici vladajuće koalicije uzvratili su još jačim aplauzom, sve do trenutka kada je Vučić ustao i rukama im pokazao da sednu.

Tada je sednica i počela.

Sednicu sa skupštinskog balkona prate i Srbi sa Kosova, odnosno, kako je rekao srpski predsednik – „ljudi koji su bili na barikadama, a neki od njih vodili barikade, i ne samo barikade, učestvovali u tome da to bude vrlo disciplinovano, organizovano“.

Predsednik Skupštine, Vladimir Orlić, potom je pojasnio da je reč o predstavnicima Srpske liste, Privremenih organa, načelnicima upravnih okruga, ali i „herojima koji su bili na meti prištinskih ekstremista – Milošu Stojanoviću, Nikoli Nedeljkoviću, Srđanu Petroviću, Predragu Pantiću i Srećku Sofronijeviću“. Tu su i predstavnici Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih sa KiM.

Sednica srbi balkon srpska lista
FOTO: KoSSev

Na današnjoj sednici na kojoj će biti predstavljen novi izveštaj Kancelarije za KiM o Kosovu, nakon obraćanja srpskog predsednika uslediće rasprava koja bi, prema najavama, mogla da potraje i dva dana.

Vlast je uoči sednice tražila jedinstvo povodom dijaloga sa Prištinom, odnosno evropskog predloga. Sa druge strane, deo opozicije tražio je da se prekinu pregovori na osnovu ovog predloga navodeći da se njime Srbija odriče Kosova, da to predstavlja izdaju, ali i kapitulaciju.

O dešavanjima na sednici čitajte na našem portalu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.