Todić: Radovi se danas ne izvode, policija i dalje tu kao i meštani; SL uputila protestno pismo međunarodnim predstavnicima

FOTO: Fejsbuk/Leposavić portal

Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić. U međuvremenu, iz Srpske liste saopštili su da je njihov predsednik međunarodnim predstavnicima na Kosovu – uputio protestno pismo.

Petnaesti dan od odluke Kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, juče se u selu Dren sa radovima krenulo, kada se kopao put do brda koje je obuhvaćeno istom odlukom. Tu će biti izgrađena stanica pogranične policije, potvrđeno je takođe juče. Radnike koji su izvodili radove, obezbeđivala je Kosovska policija, a po uočavanju teške mehanizacije i oklopnjaka na lokaciji su se potom u znak protesta okupili meštani i vlasnici parcela.

Sa njima je bio i predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić, koji je juče zatražio hitnu obustavu radova i ukazivao na to, kako je kazao, da se radi o nezakonitim postupcima – naročito jer sa vlasnicima parcela, lokalnim vlastima, meštanima ovih sela, ističe, niko nije razgovarao niti ih je obavestio.

Meštani su protestovali, kako su preneli mediji, i čitavu noć. Danas su obavešteni da radovi danas neće biti izvođeni.

Predsednik PO opštine Leposavić kaže da ih je, kao i njega samog, o tome obavestio potpukovnik Kosovske policije, odnosno šef operacije Veton Eljšani.

„Jutros je on obavestio meštane, a potom i mene – da danas radovi neće da budu izvođeni. Tako je on dobio informaciju i danas se ovde ništa ne radi“, kazao je Todić.

Ipak, na licu mesta je i dalje prisutna policija sa pet vozila, a rano jutros lokaciju je obišla i pojačana patrola.

„Oko pola 6 iz pravca Mitrovice u blizini lokacije pristiglo je oko 15 džipova i pet kombija – svi u punoj ratnoj opremi. Nakon nekih sat vremena, oni su se povukli i vratili se nazad ka Mitrovici“. 

Istovremeno, dodaje da su građevinske mašine i dalje parkirane na delu puta na kom su juče započeti radovi – sve do zaravni gde počinje parcela koja je predmet eksproprijacije.

Na licu mesta su takođe i dalje meštani zaseoka Zaselje, sela Krtina i Mekiniće, kao i sami vlasnici parcela.

Todić kaže da su mu još sinoć preneli da su rešeni da štite svoju imovinu.

„Kažu da su rešeni da ostanu tu koliko god je potrebno, sve dok donosioci odluke ne odustanu od sprovođenja tj. protivpravnog oduzimanja njihove privatne imovine“

I danas je podcrtao da se meštani ponajviše ne slažu da se na njihovom imanju gradi bilo kakva policijska baza.

Srpska lista: Rakić poslao protestno pismo, ukazao na kršenje pravnih propisa 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje, koja se otima nelegalnom eksproprijacijom Vlade Aljbina Kurtija uputio je protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a, saopštila je Srpska lista.

Preciziraju da je u njemu ukazano na kršenje svih „pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti, i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije“.

„Ukazano je i da se ovi jednostrani potezi razumeju kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina“, navode iz ove stranke.

Takođe, u pismu su svi pozvani da „hitno zaustave ove nelegalne postupke“.

„I spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija“, dodaje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.