I Oliver Ivanović zajednička tema na skupštinama u Beogradu i Prištini

FOTO: Nova.rs/Vesna Lalić

Na sednicama skupština – u Prištini i Beogradu, koje su jutros počele istovremeno, a na kojima prisustvuju Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, pored ZSO zajednička tema bila je i Oliver Ivanović – srpski političar sa Kosova ubijen pre pet godina.

U Beogradu je opozicija tokom Vučićevog obraćanja u Skupštini razvila više transparenata. A pored onih na kojima je pisalo „Vučiću, izdao si Kosovo“, „Ne ultimatumu, ne kapitulaciji“, našao se i natpis sa slikom Olivera Ivanovića sa porukom „Odgovaraćete“.

Na to je Vučić i odgovorio: „Odgovaraće oni koji su Oliveru i njegovoj porodici pomagali kada je bio u zatvoru i kada je bio van zatvora. Ja sam svog sina u zatvor poslao kod Olivera Ivanovića i da prenese poruku i da ga pozdravi i za razliku od svih vas koji to nosite – pomagao i njemu i njegovoj porodici“.

Istovremeno u Prištini, kritika takođe na temu Olivera Ivanovića bila je upućena Kurtiju, odnosno na poruku koju mu je kosovski premijer posvetio na petogodišnjicu njegovog ubistva.

Ova njegova poruka u kojoj on Ivanovića, za razliku od ranije kada ga je i sam nazivao ratnim zločincem, ovog puta hvali i poručuje da je on bio neko ko se borio za multietničko Kosovo, te da će se on pamtiti, izazvala je brojne negativne reakcije, pa čak i performanse i protest.

Jedno takvo negodovanje izrazio je danas i Driton Seljmanaj iz LDK.

Ukazao je na to da Kurti i dalje ne želi da se izvini, niti da se distancira od svog postupka, a kojim je, kako kaže ovaj poslanik „negirao žrtve“.

„Nažalost, nema distance ni od predsednika ni većinskih poslanika. Ivanović može biti takav samo za Kurtija, Osmani i Konjufcu, ali za sve Albance ostaje samo zločinac koji je ubijao albanske civile. Poziv premijera da se sačuva pamćenje na njega je najružniji čin. Iako je šteta učinjena i negiranje njenih žrtava od strane samog premijera, pozivam vas poslanike da se javno distancirate. Mi kao LDK ćemo preduzeti inicijativu kojom ćemo preduzeti čin kojim se distanciramo od ove sramne izjave“, kazao je on, prenosi Koha.

I jedna poslanica vladajućeg Samoopredeljenja, Arjeta Fejza, pomenula je Olivera.

Kako prenosi Koha, Fejza se govorila o navodnoj noći kada je pre 23 godine na Severu Mitrovice ubijeno 10 Albanaca, a za šta su, kako ona kaže, odgovorni takozvani „Čuvari mosta“.

Događaj je, kaže ona, bio u noći između 3. i 4. februara 2000. Smatra da ta ubistva nisu bila slučajna i da je Vlada Srbije bila direktno umešana.

Potom je, kako prenosi Koha, poimence spomenula Srbe koji su u taj slučaj, kako ona kaže pozivajući se na ono što su joj rekli „očevici“, umešani.

Pored 11 imena koje je ova poslanica izlistala, i to njihove pune generalije, našao se i srpski političar sa Kosova, Oliver Ivanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.