Istovremeno Vučić i Kurti u svojim skupštinama govore o ZSO

FOTO: Kallxo/Beta (Miloš Miškov)

Istovremeno dok se u Beogradu održava posebna sednica Skupštine o Kosovu, skupština u Prištini danas je takođe okupila svoje poslanike. U srpskom parlamentu prisustvuje Aleksandar Vučić, a u kosovskom Aljbin Kurti. Obojica su se za svojim govornicama dotakli teme Zajednice srpskih opština. I dok Vučić poručuje da o tom pitanju više nema „šta da se dogovara i pregovara“, ali da ga plaši da druga strana i dalje odbija da je formira, Kurti je upravo danas pred poslanicima izlistao njegovih šest uslova za njeno formiranje.

Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o pregovaračkom procesu sa Prištinom, počela je u 10 časova.

Uvodni govor održao je srpski predsednik, a predstavljajući izveštaj Kancelarije za KiM obuhvatio je i pitanje Zajednice srpskih opština – sporazum iz Briselskog dijaloga koji Priština i pored pojačanih poziva međunarodne zajednice, naročito SAD u poslednje vreme, odbija da formira.

Vučić danas ističe da je dogovoreno da se ide sa onim što je obaveza iz Briselskog sporazuma, ukazavši upravo na to da kosovska strana i dalje ne želi da formira ZSO, te da iako želi ona ne može biti nalik nevladinoj organizaciji.

„Zajednica srpskih opština mora da bude ono što je potpisano u Briselu – a potpisan je Prvi sporazum koji u prvih 6 tačaka govori o formiranju i funkcionisanju, zatim imamo implementacioni sporazum, pa Principe na kojima se formira ZSO – 22 principa za nas veoma značajnim nadležnostima, veoma značajnim na Jugu i imamo sporazum o upravljačkom timu“.

Tvrdi da nema tu šta više da se pregovara i dogovara, jer su ove obaveze već preuzete. Sa druge strane, kaže da njega brine da će Priština pokušati ponovo da pregovara „ne bi li smanjila nadležnosti ZSO“.

„Nisu spremni da to što su potpisali sprovode u delo. To će biti uzrok i razlog novih problema, ali to je za nas od velikog značaja, jer posle toga je drugačija situacija i sa policijom na Severu jer Srbi se neće pre toga vraćati u institucije. Tada postaje mnogo lakša situacija na terenu i za kontrolu, mnogo više bezbednosti za naš narod“, rekao je Vučić.

Sa druge strane u Prištini, takođe u 10 sati, počela je i sednica kosovske skupštine. Premda na njenom dnevnom redu nije bilo predviđeno da će se raspravljati o pregovorima Prištine sa Beogradom, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština. Izlistao je danas svoje uslove pod kojim ovo telo može biti formirano.

Kurti je govoreći o dosadašnjim sastancima organizovanim uz američko posredovanje, naveo da je kontinuirano isticao svoju posvećenost da se što pre postigne dogovor o francusko-nemačkom predlogu: „Spreman sam da doprinesem maksimalnom konstruktivnošću“

Deseta tačka predloga, kako je danas ponovio, tiče se sprovođenja sporazuma, a u to je uključena i Zajednica srpskih opština.

I danas je ponovio da su, stoga, bilo kakvi preduslovi za napredovanje „besmisleni“, ali i da Zajednica koja je proizašla iz dogovora koji su predvodili Ivica Dačić i Hašim Tači – mora imati određene uslove, a ima ih šest:

1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

2. Zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dve države da uzmu u obzir evropske standarde i modele.

4. Pre osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na severu da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato.

5. Zajednica je deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.

6. Predsednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU, što takođe krši sporazum od 19. aprila 2013. godine

Opozicija ga je ipak kritikovala po pitanju Zajednice, naglasivši današnji datum kao dan kada je Kurti rešio da je prihvati, ali da mu je problem kako to da poslanicima objasni.

Takvo mišljenje izazvalo je to što, dok sa jedne strane Kurti iznosi uslove za nju, danas nijednom nije poricao da će Zajednicu potpuno odbiti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.