Vučić u skupštini: Ustav je za mene Sveto pismo, nema predaje i kapitulacije, ali pregovaraćemo i o najlošijim papirima

Za mene – kao predsednika Srbije Ustav je Sveto pismo – kapitulacija i predaja nisu opcija. Ako dođe do toga da Kosovo treba da uđe u UN znam šta ću da učinim. Ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije, izabraću Srbiju, a Vučić nije važan, poručio je danas u svom uvodnom obraćanju poslanicima u Skupštini predsednik Srbije.

Predstavljajući izveštaj o pregovorima sa Prištinom kazao je da nije vreme za kuknjavu niti za žalopojke. Na sednici je pročitao pojedine delove evropskog plana, a između ostalog i „najopasniju“ tačku – kojom bi se Srbija obavezala da ne sprečava Prištinu da postane član bilo koje međunarodne organizacije. Ipak, Srbija će da „razgovara i pregovara čak i o najlošijim papirima, jer Srbija nema pravo da ponovi iskustva iz prošlosti“, rekao je Vučić. Sa druge strane, opozicionim poslanicima poručio je da zna koje mu nadležnosti daje Ustav tj. „šta može, dokle može, šta sme bilo koji predsednik i šta ne sme“.

Međutim, pre evropskog plana, mora da se formira ZSO, poručio je Vučić. Tvrdi da nema tu šta više da se pregovara, ali i da ga brine upravo to da će Priština da traži da se razgovara o ovoj temi kako bi smanjila nadležnosti.

Današnja sednica nema za cilj da se prebaci odgovornost na Parlament i narod, rekao je srpski predsednik u svom uvodnom obraćanju.. Tvrdi da od odgovornosti nikada nije bežao i da je uvek donosio najteže odluke.

Danas je došao kako bi iskreno i na otvoren način podelio sa narodom „šta nam predstoji , šta je to sa čim se suočavamo“.

„Želim da kažem građanima Srbije šta se događa o čemu se razgovara i za šta se bori srpska vlast“, rekao je.

Sa druge strane, tvrdi da nije došao da se „bori u bilo kakvim izbornim kampanjama“.

„Danas ću da se borim kao što sam to učinio u prethodnih 11 godina za Srbiju, jednakom snagom i sa više srca“, tvrdi.

Ponovo o smanjenju broja Srba na Kosovu kroz istoriju

Kao i na sednici povodom prethodnog izveštaja septembra meseca prošle godine, srpski predsednik je i danas govorio o tome kako se procentualno smanjivao broj Srba koji žive na Kosovu.

„Podsetiću da smo 1871. godine predstavaljali 64 odsto stanovništva onoga što se danas računa kao KiM. Samo 50 godina kasnije 26 odsto stanovništva – 1921 godine“, kazao je Vučić.

Naglašava da je nešto bolje stanje bilo posle Drugog svetskog rata, a onda:

„Egzodus i gotovo potpuni nestanak do 1981 i 1991 godine“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da je Kosovo za njega „više od mete političkog potkusurivanja“.

Pomagao sam Ivanoviću i njegovoj porodici

 

Vučić se tokom obraćanja osvrnuo i na transparente koje je donela opozicija na početku sednice, a između ostalih i na onaj na kojem je fotografija Olivera Ivanovića i piše „Odgovaraćete“.

 

„Odgovaraće oni koji su Oliveru i njegovoj porodici pomagali kada je bio u zatvoru i kada je bio van zatvora. Ja sam svog sina u zatvor poslao kod Olivera Ivanovića i da prenese poruku i da ga pozdravi i za razliku od svih vas koji to nosite – pomagao i njemu i njegovoj porodici“, rekao je Vučić.

Kako smo ovde došli?

Vučić je potom poslanicima tokom predstavljanja izveštaja govorio o okolnostima koje su dovele Srbiju u današnju situaciju.

A okolnosti su takve da je na delu „neka vrsta trećeg svetskog rata koji će u danima, nedeljama i mesecima koji su pred nama biti obimniji, širi i teži nego što je danas“, tvrdi Vučić.

„Kada imamo to u vidu, onda je potpuno jasno da ne mogu da dozvole onim malima slobode i prostora za dah, uzdah, život i donošenje odluka“, kaže Vučić.

Tvrdi da od izbijanja rata u Ukrajini postoji „ofanziva Prištine sa delom saveznika za promena stanja na terenu, kao i za nametanje nasilja kao metode rešavanje problema u odnosu prema našem narodu na KiM“.

Podsetio je na prošlogodišnja dešavanja na Kosovu – da Srbima nije bilo dozvoljeno da glasaju na srpskom referendumu i izborima, te je još jednom kritikovao Zapad zbog, kako je rekao, neispunjenih obećanja da će se izbori održati.

Potom su krenule „gore stvari“.

„Svi razgovori sa prištinskom stranom nisu bili ni dovoljno iskreni, ni otvoreni. Jedni druge gledali smo kao neprijatelje“, kazao je Vučić, ujedno navodeći da je Priština samo želela da „ugnjetava“ Srbe.

Ukazao je i na incidente koji su se dogodili tokom prošle godine i ove pominjući oduzimanje lekova, dolazak specijalnih jedinica na Sever kako bi „maltretirali ljude“…

Ukazao je na probleme oko registarskih tablica, te je za nedavne krize optužio kosovskog premijera, ali i podsetio da on odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Podsetio je i da je potom došlo do napuštanja institucija od strane Srba, zbog toga što „narod više nije mogao da izdrži“, ali i na hapšenja krajem godine, te barikade koje su potom usledile, dok je sve poteze Srba definisao kao reakciju na „agresiju“ Prištine.

„Ono što su uradili, uradili su zato što više nisu mogli da trpe zulum“, rekao je Vučić.

Sa druge strane, još jednom je kazao da Srbija nije ta koja je organizovala barikade, već Srbi sa Kosova, ali i da je on uz njih i da im pruža podršku.

Tvrdi da je molio građane da uklone barikade kako bi „sačuvao njihove živote i kako njihova deca ne bi ostala bez očeva“.

Kaže i da tačno zna šta se zbivalo u svim opštinama na Severu Kosova tokom barikada.

„To su bile dramatične noći. Ako smem na takav način da kažem – gradovi su prelazili iz ruke u ruku u bukvalnom smislu te reči, kao u filmovima“, rekao je Vučić.

Ukazao je i na dogovor kojim je završena decembarska kriza, braneći ga ponovo da je dobar za srpsku stranu.

O Evropskom predlogu

Predsednik Srbije je veći deo svog obraćanja posvetio predstojeći razgovorima u sklopu dijaloga, odnosno evropskom predlogu.

Kaže da u javnom mnjenju Srbije postoji podela u vezi sa ovom temom, te podseća na dve peticije koje su, kako kaže, isključive.

„Jedna je – ne bilo kakvom razgovoru i neprihvatanje bilo čega, a druga je – prihvatanje svega i svačega, jer ono što je poraz Srbije je u stvari pobeda Srbije“, tumači Vučić.

On, međutim, izvlači drugačiji zaključak, ali i nije saopštio koji je.

Poslanicima i javnosti danas je, kako kaže, hteo da ukaže na „sve najlošije tačke francusko-nemačke inicijative“, tj. na one koje su najgore za Srbiju.

Ipak, još jednom je kazao da ne sme da ga pokaže u celosti.

Podseća da sve kreće septembra meseca kada je dobio tekst ovog plana. Potvrdio je i da je nakon komentara Beograda i Prištine, iz Brisela 4. decembra stigao novi, malo izmenjeni papir.

„Taj papir 13. decembra postaje neformalni deo pregovaračkog okvira za Republiku Srbiju u okviru pristupanja EU“, ponovio je Vučić, navodeći da je to prihvatila cela EU, ali i zemlje koje nisu priznale Kosovo.

Govoreći o komentarima na prvi „non pejper“, kaže da je srpska strana iznela ono sa čime je saglasna, a sa čime ne, šta treba da se izmeni i kako da dođe do normalizacije.

Više od mesec dana kasnije – odnosno 20. januara u Beograd je došla „velika petorka“ – izaslanici EU i SAD, kao i savetnici Nemačke, Francuske i Italije.

„Uprkos svemu što smo predstavili oni dolaze i kažu – nadam se da ti razumeš predsedniče, mi smo odlučni da rešimo ove probleme, nećemo da dozvolimo nove eskalacije i probleme na Balkanu“.

U trećoj rečenici su mu saopštili:

„Ukoliko se ne prihvati rad na ovoj inicijativi i implementacija inicijative, bićete suočeni sa – zaustavljanjem pristupnih pregovora sa EU, ne samo sa prekidom dolaska daljih investicija iz zapadnog sveta, već i sa povlačenjem svih investicija iz vaše zemlje i sa drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da se pokažu kako oni koji nisu u saglasju sa EU moraju da prođu“, rekao je Vučić.

Kaže da je bio suočen sa dilemom jer su mu, kako tvrdi, rekli da mora odmah da odgovori.

Ponovio je da je zapadnim predstavnicima rekao da ima veliku rezervisanost prema „ključnom pitanju“, odbivši i danas da javnosti i poslanicima kaže koje je to „ključno pitanje“.

Kaže da je izabrao „jedino moguće rešenje – kojim neće da povredi vitalne interese Srbije“.

90 odsto što je objavljeno o evropskom planu je tačno

Iako je ponovio da ne može da pokaže poslanicima evropski plan, kazao je da je 90 odsto od onoga što je „izašlo“ u javnost tačno, ali ne njegovom krivicom.

„Očigledno je da su deo toga, deo plana iz septembra, pustili neki iz međunarodne zajednice koji su to želeli. Jer plan koji sam dobio nije objavljen, male su razlike. Dakle neko drugi koji je želeo da to izađe u javnost i naravno sa prištinske strane, ne bi li izazvali histeriju u Srbiji, opet oni ispali dobri momci, a Srbe okrivili za sve i kao nekog ko je unapred odbio“.

Vučić je na ovoj sednici pročitao određene delove evropskog plana, a između ostalog i preambulu u kojoj stoji:

„Polazeći od istorijskih činjenica, i nedovodeći različita gledišta strana na fundamentalana pitanja, uključujući i statusna pitanja…“.

„Time nam po prvi put omogućavaju da drugačije gledamo na statusna pitanja Kosova – ono što oni nazivaju Kosovom, a mi Prištinom“, rekao je Vučić, a zatim i dodao da u nastavku predloga, sve drugo „derogira čak i ovu odredbu u preambuli na koju bi mi mogli da se pozivamo“.

Potom je poslanicima pročitao drugi deo plana.

„…da će se obe strane voditi ciljevima i principima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koji se odnose na suverenu jednakost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije, teritorijalnog integriteta“, rekao je Vučić, navodeći da se u ovom slučaju Kosovo smatra nezavisnom državom.

Kaže da je od ovog dela mnogo opasnija tačka četiri predloga.

„U drugom stavu piše – Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo koje međunarodne organizacije„, rekao je Vučić, ali i dodao da od Srbije ne zavisi da li će Kosovo postati članica Saveta Evrope ili NATO-a.

Kaže „protivili se ili ne imaće većinu“, a da za članstvo u EU – to ponovo zavisi od Evropske unije.

Prvo ZSO pa Evropski plan

Vučić je i poslanicima rekao da je dogovoreno da se prvo ide sa ispunjenjem obavezama iz Briselskog sporazuma, odnosno ZSO.

Ipak, naglašava da Priština ne želi da ispuni ovu obavezu.

Podcrtao je  da ZSO ne može da bude nevladina organizacija i ponovio da postoje već četiri sporazuma koji su prihvaćeni i potpisani.

„Zajednica srpskih opština mora da bude ono što je potpisano u Briselu, a potpisan je Prvi sporazum koji u prvih 6 tačaka govori o formiranju i funkcionisanju, zatim imamo implementacioni sporazum, pa Principe na kojima se formira ZSO – 22 principa sa, za nas, veoma značajnim nadležnostima, veoma značajnim na jugu i imamo sporazum o upravljačkom timu“, rekao je Vučić.

Na jugu, kako kaže Vučić, prema procenama Srbije živi oko 52 odsto srpskog stanovništva, a 48 severno od Ibra.

Tvrdi da nema tu šta više da se pregovara i dogovara, jer su ove obaveze već preuzete. Sa druge strane, kaže da njega brine da će Priština pokušati ponovo da pregovara „ne bi li smanjila nadležnosti ZSO“.

„Nisu spremni da to što su potpisali sprovode u delo. To će biti uzrok i razlog novih problema, ali to je za nas od velikog značaja, jer posle toga je drugačija situacija i sa policijom na Severu, jer se Srbi neće pre toga vraćati u institucije. Tada postaje mnogo lakša situacija na terenu i za kontrolu, mnogo više bezbednosti za naš narod“, rekao je Vučić.

Plan Srbije kroz deset tačaka

Na kraju uvodnog obraćanja poručio je da je došao da kaže šta će u narednom periodu – za nekoliko meseci da se dogodi, odnosno saopšti koja će politika Srbije biti u budućnosti.

„Naša politika biće – da na gotovo svaki način i po svaku cenu sačuvamo mir i stabilnost. Da se uzdržimo i ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ljudi budu ugroženi kao što su bili 2004. godine kada su naši veliki heroji, razume se, herojski ćutali – govorim o našim vlastima“, prva je tačka koju je predstavio Vučić, navodeći da je mir neophodan.

Druga tačka je „uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude i pravni i fizički okvir za prava našeg naroda, za njihovo političko organizovanje na KiM i za svaku vrstu podrške Republike Srbije koju niko ne može da spreči – da ne razmišljemo da li će da zabrane platni promet, lekove, hranu, itd“.

Treća tačka je bezbednost za Srbe na KiM – „upravo se borimo za mir da oni ne bi stradali“, rekao je Vučić.

Najavljuje i da će Srbija da razgovara i pregovara uprkos svemu.

„Rekao sam Srbija će da razgovara i pregovara čak i o najlošijim papirima, jer Srbija nema pravo da ponovi iskustva iz prošlosti“, rekao je Vučić.

Da razgovora, da pregovara, o svim ovim temama koje se tiču svih ključnih pitanja od saradnje Srba i Albanaca do razgovora o simbolima, o svemu, do razgovora o tome kako i na koji način da bude zastupljanje u brojnim telima, tek predstoji razgovor o tom pitanju

Šesta tačka politike Srbije je „očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa“.

Kaže da je slušao „gluposti“ da vodimo Srbiju u pravcu Atlanskih integracija.

„Ne vodimo – nastavićemo da čuvamo svoju neutralnost“, rekao je Vučić, povhvalivši se da je Vojska Srbije 15 puta snažnija nego što je bila „u njihovo vreme“.

Srbija će da se bori i za očuvanje samostalnog odlučivanja:

„Da i dalje budemo zemlja koja donosi samostalno odluke, da nam se ne meša niko – ni sa istoka, ni sa zapada, da ne idemo po mišljenje ni u Vašington, ni u Moskvu, ni Brisel“.

Deo tačke o poštovanju vitalnih interesa odnosi se na poštovanje Ustava Republike Srbije.

Onima koji mu, kako kaže, dobacuju, poručuje:

„Znam šta piše u Ustavu Srbije, znam šta mogu, znam dokle mogu, šta sme bilo koji predsednik i šta ne sme“, rekao je Vučić.

Sedma tačka politike je da Srbija ostane na evropskom putu, a osma – rast Srbije, posebno energetika, hrana i vojska.

Sledeću tačku objasnio je kroz odgovor na pitanje zašto se rukovodio time da ne kaže međunarodnim predstavnicima – „izađite napolje“ kada su mu predstavili evropski plan.

„To je bilo, ili kažemo – nastavljamo razgovore ili kraj. Ja sam rekao nastavljamo razgovore, zbog toga možete da mi sudite – ali ništa nisam potpisao, nigde paraf nisam stavio, nema nijedne druge odluke“, rekao je Vučić.

Kaže da je to učinio jer su Srbiji potrebne investicije i da građani ne napuštaju državu, već da se vraćaju.

„Treba li sada da je ugasimo i da kažemo – nema problema idemo u izolaciju. Ne mislim da bi nas neko bombardovao i da ću nekog da plašim time. Ne mislim da smo blizu toga. Ali da li bi smo bili evropska parija – da, bili bismo. Gotovo potpuno izolovani, niko sa nama ne bi razgovarao, ne bismo imali pristup nikakvim fondovima, ali manje više“, rekao je Vučić.

Poslednja tačka odnosi se na Program Srbije do 2025 kojim je obuhvaćeno i povećanje plata. Vučić kaže da će prosečna plata u Srbiji do 2025. godine preći 1.000 evra.

Za kraj poručuje da smo u teškom i delikatnom trenutku.

„Sa jedne strane moramo da pomažemo našem narodu na KiM, sa druge strane – moramo da izbegnemo osudu i kažnjavanje, a sa treće strane – moramo da vodimo računa o našim vitalnim i nacionalnim interesima“, rekao je Vučić.

I danas je kritikovao, kako je rekao, barem pet poslaničkih grupa koje su odbile konsultacije u vezi sa Evropskim planom pre održavanja sednice, poručivši im da će da se pregovara i razgovara pre nego što se usvaja bilo koji plan.

„Tada će o tome da odlučuje skupština, ako do toga dođe, jer ćemo da vidimo kako će da ide i sa ZSO. A onda ćemo da vidimo kako će stvari da idu dalje“, rekao je Vučić.

Za kraj onima koji ga optužuju za izdaju, predaju Kosova i kapitulaciju, kaže da zna šta je njegov posao.

„Moje je da čuvamo decu ove zelje, da čuvam žene, majke, sestre, budućnost ove zemlje i to ću da radim“, rekao je Vučić.

A ako dođe do toga da uđe Kosovo u UN – opoziciji poručuje.

„Za razliku od vas za mene je kao predsednika Srbije Ustav Sveto pismo – kapitulacija i predaja nisu opcija. Znam šta ću da učinim. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zagrantovan znam šta mi je činiti, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije, izabraću Srbiju, a Vučić nije važan. Živela Srbija, predaja nije opcija“, zaključio je Vučić svoje uvodno obraćanje koje je trajalo više od sat vremena.

Pročitajte još:

Sednica o Kosovu počela uz višeminutni aplauz poslanika SNS Vučiću i transparente opozicije: „Izdaja“, „Ne kapitulaciji“



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.