Sastali se Babiš i Zeman, razgovarali o povlačenju priznanja Kosova

Foto: Blesk.cz

Nakon najava češkog predsednika Miloša Zemana o njegovoj inicijativi za razmatranje povlačenja priznanja Kosova, došlo je do redovnog sastanka između njega i premijera Češke Andreja Babiša na kom se o ovoj temi kratko diskutovalo.

„Cenim izjavu ministra (odbrane) Metnara da je priznanje Kosova bila diplomatska greška. Delim to mišljenje i ne isključujem, ako bude više zemalja koje će povući priznanje Kosova, da bi Češka Republika mogla da bude među njima. Usput, poslednje saopštenje Haškog tribunala o Kosovu kada je podneo ostavku predsednik kosovske vlade, u izvesnoj meri tome ide na ruku“, kazao je predsednik Zeman pre više od nedelju dana neposredno pre zvanične posete Srbiji.

Njegova izjava izazvala je dosta pažnje u kosovskim ali i srpskim medijima, a brojni češki zvaničnici, poput šefa češke diplomatije Tomaša Petšičeka, njegovog prethodnika Karela Švarcenberga, predsednika Senata češkog parlamenta Jaroslava Kubera i predstavnika češke opozicije, odbacili su mogućnost da Češka preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ipak premijer Češke Andrej Babiš izjavio je nakon te najave da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom razgovara o eventualnom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, dok je ministar spoljnih poslova te zemlje Tomaš Petšiček poručio da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila, ali je i dodao da će rado popričati sa predsednikom.

Do sastanka na kom se između ostalog razgovaralo i o Kosovu, došlo je juče, izvestila je češka agencija ČTK, a preneo portal Blesk.cz.

„Predsednik mi je objasnio svoj stav i pozvao se na rezoluciju Poslaničkog doma češkog parlamenta kojom je jednom prilikom pozvana vlada Topolaneka (Mirek Topolánek) da ne prizna Kosovo,“ rekao je Babiš.

Dodaje da će se Vlada Češke ovim pitanjem „pozabaviti na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku“, jer on ne može sam da donosi odluke u ime vlade.

„Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade“, kazao je Babiš novinarima nakon sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga, prenosi Beta.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra povodom najave predsednika Češke, Miloša Zemana, da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova – da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

„Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane“, stoji u saopštenju MSP-a.

Povezani članci:

Češki predsednik ne isključuje da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova

Zeman u Beogradu: „Volim Srbiju i srpski narod, ali ne i Kosovo“

ČTK: Zbog Zemanovih izjava Kosovo odustalo od samita premijera V4 i Zapadnog Balkana

Haradinaj odustao od sastanka u Pragu zbog izbora na Kosovu

Ljajić o Zemanovoj izjavi: Dokaz da status Kosova nije rešen i da o njemu tek treba razgovarati

 Vučić: Nije realno da Češka povuče priznanje Kosova, ali odluku da ne prizna Kosovo neće menjati ni Vatikan

Američki ambasador u Češkoj sa kosovskim kolegom: Podržavamo suverenitet i nezavisnost Kosova

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.