Kurti: Kosovska himna je čudna, a zastava greška

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice večeras koja je promenjena u sinoć i naslova koji je adaptiran)

Vođa Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti gostovao je sinoć u specijalnom izdanju emisije Pressing posvećenoj izborima, na T7.

Kurti je između ostalog u ovoj emisiji govorio o pitanju zastave, simbola i himne Republike Kosovo.

Kurti je rekao da će kao premijer prirodno poštovati te državne simbole.

„Ne zaboravite da se himna zove Evropa i da nema teksta. To je čudno. Naravno, ja sam za to da se tekst doda u ovu himnu, ali to mora da se uradi u skladu sa našim Ustavom“, rekao je Kurti.

„Kao premijer naravno da ću poštovati. Ali trebalo bi da imate na umu da sam lider Samoopredeljenja i predstavljam i one vrednosti koje su za nas velike. Himna nije Albanije, već svih Albanaca. Kao Albanci imamo nešto veliko zajedničko od istorije, zastave itd…zastava Kosova nema ni istorijsku, ni neku drugu vrednost osim geografske. Znamo da je bila greška, ali sada nemamo drugog razloga osim da priznamo,“ rekao je Kurti.

KoSSev:

Kosovo ima pravo da se ujedini sa Albanijom ali je to danas nemoguće“

U istoj emisiji Kurti je govorio i o ujedinjenju sa Albanijom.

„Kosovo ima pravo da se pridruži Albaniji,“, rekao je Kurti prenosi Gazeta Express.

Ipak, dodao je da je to „danas nemoguće“.

„To ne zavisi samo od nas, već i od Albanije,“ naveo je on i dodao da su partije primarno fokusirane na „opstanak države Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.